Temat: Zielona herbata. Pomocy.

Możecie mi powiedzieć jak się prawidłowo parzy? Bo dzisiaj poszłam do sklepu, kupiłam sobie trochę zielonej herbaty na wagę z aromatem limonkowym, ugotowałam wodę poczekałam około 7 minut wlałam wodę do 2 łyżeczek zielonej herbaty, poczekałam 3 minuty, wyciągnęłam i jest gorzka, a nie powinna być. Co robię źle?
Ja mam taką zwykłą w saszetkach i nie mam problemu, parzy się ją ok 8-10 minut, także może o to chodzi :/
Pasek wagi
Ja mam taką zwykłą w saszetkach i nie mam problemu, parzy się ją ok 8-10 minut, także może o to chodzi :/
Pasek wagi
To, że poczekałaś 7 minut, to na pewno wyszło na plus, bo zielonej herbaty nie zalewa się wrzątkiem, a wodą o temperaturze ok. 80°C max.
3 minuty parzenia - ok.
Prawdopodobnie zrobiłaś po prostu za mocną herbatę. Ja na kubek wsypuję tylko 1 łyżeczkę.

Jaki herbata miała kolor po zaparzeniu?
Zielony :) 
mniej syp herbaty, krócej czekaj z zalaniem gorącą wodą :)
Pasek wagi
>Zielony :) 

Czyli za mocna wyszła :}

Gdyby zrobiła się żółtawa i mętna, to oznaczałoby zbyt długie parzenie/zalanie zbyt gorącą wodą - tak w każdym razie wynika z mojego doświadczenia, choć dużo zależy od gatunku herbaty.

hmm, zielona herbata chyba z założenia powinna być gorzka ;)

Ja piję Yerba Mate ta to dopiero jest gorza za pierwszym zaparzeniem - potem już coraz mniej. Ale to kwestia smaku - ja lubię gorzkie herbaty.

>hmm, zielona herbata chyba z założenia powinna być gorzka ;)

Gorzko-kwaskowa, ale czasem jest to tylko lekki posmak (np. japońska jaśminowa, Maccha), a czasem, aż drapie w gardło.

Yerba Mate za mną chodzi już od dłuższego czasu, ale jej zaparzanie wydaje mi się dość skomplikowanym procesem.

Kamaelka

ja dostałam na gwiazdkę zestaw do Yerba Mate. Parzy się ją podobnie. Ja zalewam prawie wrzątkiem. CHociaż powinno się wodą w temperaturze ok 70st. Potem dolewam wodą nawet do 10 razy - zależy od dnia.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.