- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 stycznia 2011, 19:08
23 stycznia 2011, 19:13
23 stycznia 2011, 19:18
kotlety sojowe wcale nie sa takie dobre :/ to sama chemia...
ja polecam:
twarog chudy
serek wiejski
piers z kurczaka
tunczyk w sosie wlasnym
mintaj
karmazyn (strasznie drogi)
miętus
nototenia
i inne rybki (ale te zwłaszcza)
krewetki
23 stycznia 2011, 19:22
Soja w ogóle nie powinna wchodzić w grę, bo to białko roślinne, a więc niepełnowartościowe. Trzy najbogatsze w białko zwierzęce (pełnowartościowe) produkty to parmezan 41,5 g białka/100 g, tuńczyk (trewal) wędzony 35,6 g białka/100 g, tuńczyk puszkowany w sosie własnym firmy NEPTUN 25/g białka na 100 g.
Edytowany przez atrociraptor 23 stycznia 2011, 19:23
23 stycznia 2011, 19:22
Soja w ogóle nie powinna wchodzić w grę, bo to białko roślinne, a więc niepełnowartościowe. Trzy najbogatsze w białko zwierzęce (pełnowartościowe) produkty to parmezan 41,5 g białka/100 g, tuńczyk (trewal) wędzony 35,6 g białka/100 g, tuńczyk puszkowany w sosie własnym firmy NEPTUN 25/g białka na 100 g.
Edytowany przez atrociraptor 23 stycznia 2011, 19:23
23 stycznia 2011, 19:41
23 stycznia 2011, 19:53
Pełnowartościowe posiada wszystkie niezbędne tj. egzogenne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Niepełnowartościowe to takie, które nie posiadają wszystkich aminokwasów egzogennych. Wbrew powszchemu mniemaniu soja i inne strączkowe zawierają śladowe ilosci mainokwasów siarkowych methioniny i cysteiny, a nowoczesne metody obróbki niszczą lizynę. Soja wcale nie jest taka zdrowa. Polecam to przeczytać:
http://www.sfd.pl/SOJA_mity_i_fakty-t180193.html
23 stycznia 2011, 19:57
23 stycznia 2011, 20:38
23 stycznia 2011, 21:35