Temat: Z własnego doświadczenia- może będziecie wiedziały:)

Kobietki- tak z własnego doświadczenia,jakie polecacie produkty o naprawdę wysokiej zawartości białka? Najcześciej w internecie trafiałam na fora kultourystyczne,ale nie należe do osob ktore bedą brały jakieś specyfiki albo zmuszały się do krewetek:)
Więc co polecacie? Macie swoje typy na smaczne białko?
chudy twaróg (około 18-20g białka w 100g)
kotlety sojowe (50g białka w 100g)
pierś kurczaka (około 21g białka w 100g)

kotlety sojowe wcale nie sa takie dobre :/ to sama chemia...

ja polecam:

twarog chudy

serek wiejski

piers z kurczaka

tunczyk w sosie wlasnym

mintaj

karmazyn (strasznie drogi)

miętus

nototenia

i inne rybki (ale te zwłaszcza)

krewetki

Soja w ogóle nie powinna wchodzić w grę, bo to białko roślinne, a więc niepełnowartościowe.  Trzy najbogatsze w białko zwierzęce (pełnowartościowe) produkty to parmezan 41,5 g białka/100 g, tuńczyk (trewal) wędzony 35,6 g białka/100 g, tuńczyk puszkowany w sosie własnym firmy NEPTUN 25/g białka na 100 g.



Soja w ogóle nie powinna wchodzić w grę, bo to białko roślinne, a więc niepełnowartościowe. Trzy najbogatsze w białko zwierzęce (pełnowartościowe) produkty to parmezan 41,5 g białka/100 g, tuńczyk (trewal) wędzony 35,6 g białka/100 g, tuńczyk puszkowany w sosie własnym firmy NEPTUN 25/g białka na 100 g.



> Soja w ogóle nie powinna wchodzić w grę, bo to
> białko roślinne, a więc niepełnowartościowe. Trzy
> najbogatsze w białko zwierzęce (pełnowartościowe)
> produkty to parmezan 41,5 g białka/100 g, tuńczyk
> (trewal) wędzony 35,6 g białka/100 g, tuńczyk
> puszkowany w sosie własnym firmy NEPTUN 25/g
> białka na 100 g.

Co to znaczy wg Ciebie białko niepełnowartościowe i pełnowartościowe. Soja może mieć zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż ryba z puszki w tym też białka ( oczywiście nie mam tu na myśli przetworzonych, gotowych kotletów sojowych).

Pełnowartościowe posiada wszystkie niezbędne  tj. egzogenne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Niepełnowartościowe to takie, które nie posiadają wszystkich aminokwasów egzogennych.  Wbrew powszchemu mniemaniu soja i inne strączkowe zawierają śladowe ilosci mainokwasów siarkowych  methioniny i cysteiny, a nowoczesne metody obróbki niszczą lizynę. Soja wcale nie jest taka zdrowa. Polecam to przeczytać:

http://www.sfd.pl/SOJA_mity_i_fakty-t180193.html

Pierś z kurczaka
Ryby
Tuńczyk (nie tylko w sosie własnym)
Twaróg (do jasnej ciasnej nie CHUDY! jest najbardziej przetworzony=niezdrowy, najlepszym rozwiązaniem jest półtłusty)
cycek kurzy, makrela wędzona, twaróg
soja jako jedyne białko roślinne jest pełnowartościowe

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.