- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 sierpnia 2015, 10:43
witajcie. Mam do Was mega prośbę. Wchodzę pomału w II trymestr ciąży i puki co wszystko było dobrze. Wczoraj byłam na kontroli u gina i o ile z dzidzią jest dobrze, tak mój organizm szaleje. Pojawiły się problemy z za wysokim ciśnieniem i zatrzymywaniem wody w organiźmie. Lekarz powiedział, że mam całkowicie wykluczyć sól z jedzenia, nie jeść chleba, a zupe gotować na dwa garnki. Mam postawić na warzywa. No właśnie, tylko jak skomponować jadłospis, żeby nic nie brakło dzidzi a ja żebym nie chodziła głodna? Dzień zaczęłam od owsianki, teraz mam winogrona, na obiad planuje lekki krem z pomidorów bez soli ale co dalej? Przede mną pół roku, jak to przetrwać i nie zwariować? Macie jakieś pomysły na jadłospisy? Pomożecie?
19 sierpnia 2015, 18:35
19 sierpnia 2015, 20:22
przyprawa podlaska w diecie bezsolnej, mieszanka przypraw, do kupienia czasem w rossmanie, również na allegro... Myślę że.możesz spróbować :-)
23 sierpnia 2015, 11:24
Ja nie solę zupelnie niczego już od prawie 4 lat! Nie przełknęłabym teraz posolonych kasz, ziemniaków, jajecznicy, a nawet pieczonej ryby, itp. Pieczywa w piekarniach też nie kupuję, bo właśnie posiada sól. Od paru lat wypiekam co jakis czas pyszny razowy chleb (bez grama soli, "złych" dodatków) oraz bułeczki.
Nie martw się, bo wszystko jest kwestią przyzwyczajenia - na początku dieta bezsolna nie smakuje, ale po jakims czasie jej stosowania na sól patrzeć nie będziesz mogła :)
Powodzenia!
23 sierpnia 2015, 12:13
Dodam jeszcze, że estragon świetnie zastępuje sól w potrawach :)
I nie nadaje się dla kobiet w ciąży (karmiących piersią też).
23 sierpnia 2015, 13:07
Odpadają Ci wszystkie rzeczy przetworzone. Czyli skup się na warzywach, owocach, [b]surowym[/b] mięsie, rybach, kaszach, ryżach, makaronach, poza tym czytaj składy.
Ja tak samo jak poprzedniczka już od paru lat nie używam soli, z tą różnicą, że gotowe pieczywo. Może jak radzono wyżej - sama piecz ?
23 sierpnia 2015, 13:57
Surowe mięso i ryby są absolutnie zakazane....Ja tak samo jak poprzedniczka już od paru lat nie używam soli, z tą różnicą, że gotowe pieczywo. Może jak radzono wyżej - sama piecz ?Odpadają Ci wszystkie rzeczy przetworzone. Czyli skup się na warzywach, owocach, [b]surowym[/b] mięsie, rybach, kaszach, ryżach, makaronach, poza tym czytaj składy.