Temat: piers z kurczaka

dziewczyny.. mam prośbę.. otoz nie jestem dobra kucharką. Mam pierś z kurczaka.. i chciałabym ją smażyć na patelni teflonowej. Na obiad. Znacie jakies dietetyczne przepisy zeby byla smaczna?? i nie wiem czy odkroić mam z niej coś? bo widzę takie biale grudki jakby... prosze was, wiem ze to glupie.
nie gotowałam nigdy, ale gdy patrzę jak mama obrabia mięso to zazwyczaj te białe cząstki wykrawa po prostu tak, żeby było samo mięso ;) bo po obrobieniu te białe części smakują jakos tak gumowo, blee. :) Nie no, odkrój te białe kawałeczki i mięso rozkrój na płaskie kotlety, kostkę, czy wedle Twojego uznania ;)

ja zawsze te biale gowienka odcinam i daje mojemu kotkowi :)

errm ja uwielbiam ja podpieczona z warzywami (pomidor, pieczarki i papryka)

lub nadziac ja mozarella i obtoczyc w ziolach

 

Odkrój te białe kawałeczki bo to poprostu tłuszczyk ;) ja przekrawam pierś na pół, posypuję tym w zależności na co mam ochotę np. przyprawą do kurczaka albo ziołami do tego "warzywa na patelnie" albo sałatka z warzyw jakie mam w lodówce mniammmm, Możesz też pokroić w kosteczkę, usmażyć i zrobić takie ala chińskie danie z ryżem.
Pasek wagi
i smazyc moge bez tluszczu?:)
Ja tam pierś z kurczaka smażę na tłuszczu jest chrupkie i dobre, jak nie za dużo go użyjesz to nic się nie stanie przecież. To białe to tłuszcz, ja zawsze odkrajam fuj. Możesz w bułce tartej - panierka. Przecież mówisz, że zrobisz na teflonowej, to nei musisz przecież używać tłuszczu do niej prawda ?
Na teflonie śmiało bez tłuszczu (:
Ja nawet na swoim starym rzęchu bez tłuszczu "smażę" 

A moje propozycje:
Troszkę orientalności (TU) oraz (TU) 

Polecam te przyprawy 
Najczęściej robię na parze,nie zdarzyło mi się robić na patelni,ale w smaku jedna jak i druga bardzo dobra :D
Kroję w dość dużą kostkę,ciach 10 min i gotowe :D 

ja zawsze wykrawam wszystko, co białe, z kostką, włóknem, itp. Na odrobinę oliwy z oliwek wrzucam pokrojony w kostkę lub paski filet- na około 10 minut- mieszam co chwilę; następnie dorzucam np. paprykę w kostkę, kukurydzę z puszki, pieczarki podsmażone wcześniej z cebulką, sól, pieprz, zioła prowansalskie; czasami wciskam czosnek; czasami dorzucam warzywa z pary- marchewkę, brokuły, fasolkę- zależy na co mam ochotę; domownicy jedzą to z keczupem lun innym sosem, ja bez; smaczne, syte, za każdym razem inne; z ziołami eksperymentuję na smak; czasami filet obsmażam do miękkości z ziołami; w tym czasie przygotowuję sałatę lodową lub kapustę pekińską, kroję paprykę, ogórka, pomidorki koktajlowe- na to gorącego kurczaka i sos czosnkowy- palce lizać
bez tłuszczu możesz smażyć, ja czasem leje troche wody na patelnię, żeby mięso się nie przykleiło (ale ja nie na teflonie)
no to widze ze super przepisy!:D dawajcie jeszcze !:)) i przy okazji dziekuje:*

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.