- Dołączył: 2010-06-21
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 114
22 stycznia 2011, 12:45
dziewczyny.. mam prośbę.. otoz nie jestem dobra kucharką. Mam pierś z kurczaka.. i chciałabym ją smażyć na patelni teflonowej. Na obiad. Znacie jakies dietetyczne przepisy zeby byla smaczna?? i nie wiem czy odkroić mam z niej coś? bo widzę takie biale grudki jakby... prosze was, wiem ze to glupie.
- Dołączył: 2010-10-02
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 270
22 stycznia 2011, 12:48
nie gotowałam nigdy, ale gdy patrzę jak mama obrabia mięso to zazwyczaj te białe cząstki wykrawa po prostu tak, żeby było samo mięso ;) bo po obrobieniu te białe części smakują jakos tak gumowo, blee. :) Nie no, odkrój te białe kawałeczki i mięso rozkrój na płaskie kotlety, kostkę, czy wedle Twojego uznania ;)
Edytowany przez anusiasta 22 stycznia 2011, 12:49
- Dołączył: 2011-01-04
- Miasto:
- Liczba postów: 137
22 stycznia 2011, 12:50
ja zawsze te biale gowienka odcinam i daje mojemu kotkowi :)
errm ja uwielbiam ja podpieczona z warzywami (pomidor, pieczarki i papryka)
lub nadziac ja mozarella i obtoczyc w ziolach
- Dołączył: 2009-01-23
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 4346
22 stycznia 2011, 12:53
Odkrój te białe kawałeczki bo to poprostu tłuszczyk ;) ja przekrawam pierś na pół, posypuję tym w zależności na co mam ochotę np. przyprawą do kurczaka albo ziołami do tego "warzywa na patelnie" albo sałatka z warzyw jakie mam w lodówce mniammmm, Możesz też pokroić w kosteczkę, usmażyć i zrobić takie ala chińskie danie z ryżem.
- Dołączył: 2010-06-21
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 114
22 stycznia 2011, 12:59
i smazyc moge bez tluszczu?:)
- Dołączył: 2010-12-02
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1946
22 stycznia 2011, 13:05
Ja tam pierś z kurczaka smażę na tłuszczu jest chrupkie i dobre, jak nie za dużo go użyjesz to nic się nie stanie przecież. To białe to tłuszcz, ja zawsze odkrajam fuj. Możesz w bułce tartej - panierka. Przecież mówisz, że zrobisz na teflonowej, to nei musisz przecież używać tłuszczu do niej prawda ?
- Dołączył: 2010-10-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2868
22 stycznia 2011, 13:07
Na teflonie śmiało bez tłuszczu (:
Ja nawet na swoim starym rzęchu bez tłuszczu "smażę"
![]()
A moje propozycje:
Polecam te przyprawy
![]()
Najczęściej robię na parze,nie zdarzyło mi się robić na patelni,ale w smaku jedna jak i druga bardzo dobra :D
Kroję w dość dużą kostkę,ciach 10 min i gotowe :D
- Dołączył: 2010-12-18
- Miasto: Nassau
- Liczba postów: 982
22 stycznia 2011, 13:08
ja zawsze wykrawam wszystko, co białe, z kostką, włóknem, itp. Na odrobinę oliwy z oliwek wrzucam pokrojony w kostkę lub paski filet- na około 10 minut- mieszam co chwilę; następnie dorzucam np. paprykę w kostkę, kukurydzę z puszki, pieczarki podsmażone wcześniej z cebulką, sól, pieprz, zioła prowansalskie; czasami wciskam czosnek; czasami dorzucam warzywa z pary- marchewkę, brokuły, fasolkę- zależy na co mam ochotę; domownicy jedzą to z keczupem lun innym sosem, ja bez; smaczne, syte, za każdym razem inne; z ziołami eksperymentuję na smak; czasami filet obsmażam do miękkości z ziołami; w tym czasie przygotowuję sałatę lodową lub kapustę pekińską, kroję paprykę, ogórka, pomidorki koktajlowe- na to gorącego kurczaka i sos czosnkowy- palce lizać
22 stycznia 2011, 13:08
bez tłuszczu możesz smażyć, ja czasem leje troche wody na patelnię, żeby mięso się nie przykleiło (ale ja nie na teflonie)
Edytowany przez cafefrappe 22 stycznia 2011, 13:10
- Dołączył: 2010-06-21
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 114
22 stycznia 2011, 13:10
no to widze ze super przepisy!:D dawajcie jeszcze !:)) i przy okazji dziekuje:*