Temat: naleśniki raz jeszcze

Nigdy w życiu nie robiłam naleśników, jadłam je parę razy (naprawdę, bo nie lubię nadzień owocowych, z serem, jadłam tylko z nutellą ;) )
Zjedzenie samego 'ciasta', bez nadzienia to zły pomysł? Czy przepis '2 białka, 2 łyżki mąki, 1 szklanka wody gazowanej' jest dobry? Mogę dodać słodzik do wody? (nie wiem, czy dodaje się cukier do naleśników i wiem, że słodzik jest niezdrowy, ale chcę sobie jakoś umilić życie - raz na jakiś czas nie zaszkodzi) Proszę o odpowiedzi :)

zalezy jakie te nalesniki Ci wyjda. mój tata robi takie, że nie trzeba nadzienia

 

ja robie tak:

jajko, maka, mleko i tyle

zamiast mleka moze byc woda, ale dla mnie lepsze sa z mlekiem
zamiast mleka moze byc woda, ale dla mnie lepsze sa z mlekiem
mozesz tak zrobic. ja zawsze robie na wyczucie z maka i mlekiem a nie patrze po ilosci. jak chce grubsze to wiecej maki
ja daje jajko (może być samo białko), do tego zimną wodę gazowaną (nie daje mleka bo utrudnia ścinanie się białka, poza tym to dodatkowe kalorie) i mąke. proporcje takie jak mi wyjdzie ładna konsystencja (taka, która ładnie rozleje sie na patelni) Dodaje też trochę oleju do ciasta , żeby móc smażyć potem na patelni bez tłuszczu ;) nie dolewasz oleju ciągle, nic się nie przypala, dla mnie rewelacja. hm, dodałam ostatnio słodzika do omletu i raczej nie wyszło za dobrze, ale możesz spróbować z naleśnikami.
najprostszy przepis: 1 całe jajko, szczypta soli, mąka, woda gazowana i mleko w proporcji pół na pół. Woda gazowana żeby były bardziej puchate, oczywiście smażone na patelni teflonowej żeby  nie smażyć na tłuszczu. A nadzienie różne: z prażonymi jabłkami - na słodko, ze szpinakiem i serkiem wiejskim albo z szynka i brokułami na słono - do tego sos pomidorowy zrobiony z uduszonych i odparowanych pomidorów z puszki z cebulką doprawione do smaku
kurcze. dlaczego piszesz wszystko w osobnych postach? chodzi o to, żeby było m a ł o mąki. jak już wszystko wymieszam, to dalej sobie poradzę, pytam czy to dobry przepis i czy można dodać słodzik.
fuj, naprawdę nie lubię nadzień : P sól jest potrzebna? czy 'mój' przepis na ciasto będzie dobry i przede wszystkim choć trochę smaczny?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.