Temat: chlebuś, bułeczki.....

Witam,

aktualnie panuje moda na pieczenie chleba, bułeczek, rogalików...... Poszukuję sprawdzonego przepisu na pieczenie pieczywka - może to być normalne pieczywo, może być dukanowskie, oby się udało i było zjadliwe.  

Pozdarwiam,

u

Chleb pełnoziarnisty

Wystarczy wymieszać kilka składników, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a potem upiec. Bez wyrabiania! Taki chleb naprawdę przyjemnie się piecze.

Składniki:

  • 0,5 kg i pół szklanki mąki pszennej (może być też razowa)
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 l wody

na blaszkę prostokątną o wymiarach: 33x12x8 cm

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w wodzie.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki i zalej je rozpuszczonymi drożdżami. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było śladów mąki.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyłóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piecz w temp. 180 st. przez 45-50 min, aż skórka będzie złota.
Wyjmij gorące z blaszki i połóż na serwetkę. Po chwili obróć na drugą stronę i tak na każdą kolejną, aby ciepło odparowało z chleba, a skórka nie odstała od miąższu.

Smacznego!

Ciasto po wyrośnięciu.

Ciasto po wyrośnięciu.


ja zawsze korzystam z tej stronki ,maja super przepisy sprawdzone i komentowane (wiec wiadomo co i jak smakuje )

http://www.wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=chleb&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=0&date=0&date1=&date2=

 

malalady jestem pod wrazeniem !!!! sama z checia poeksperymentje

może Ktoś dorzuci do tego jeszcze jakis przepisik - ciasteczka....???!!!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.