- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 stycznia 2011, 08:06
Witam,
aktualnie panuje moda na pieczenie chleba, bułeczek, rogalików...... Poszukuję sprawdzonego przepisu na pieczenie pieczywka - może to być normalne pieczywo, może być dukanowskie, oby się udało i było zjadliwe.
Pozdarwiam,
u
Edytowany przez kulka01 19 stycznia 2011, 08:06
19 stycznia 2011, 11:43
Wystarczy wymieszać kilka składników, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a potem upiec. Bez wyrabiania! Taki chleb naprawdę przyjemnie się piecze.
na blaszkę prostokątną o wymiarach: 33x12x8 cm
Drożdże rozpuść w wodzie.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki i zalej je rozpuszczonymi drożdżami. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było śladów mąki.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyłóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piecz w temp. 180 st. przez 45-50 min, aż skórka będzie złota.
Wyjmij gorące z blaszki i połóż na serwetkę. Po chwili obróć na drugą
stronę i tak na każdą kolejną, aby ciepło odparowało z chleba, a skórka
nie odstała od miąższu.
Smacznego!
19 stycznia 2011, 11:53
ja zawsze korzystam z tej stronki ,maja super przepisy sprawdzone i komentowane (wiec wiadomo co i jak smakuje )
19 stycznia 2011, 11:57
malalady jestem pod wrazeniem !!!! sama z checia poeksperymentje
25 marca 2011, 11:16