Temat: chlebuś, bułeczki.....

Witam,

aktualnie panuje moda na pieczenie chleba, bułeczek, rogalików...... Poszukuję sprawdzonego przepisu na pieczenie pieczywka - może to być normalne pieczywo, może być dukanowskie, oby się udało i było zjadliwe.  

Pozdarwiam,

u

Moje kajzerki ziołowe Dukana:

9 łyżek otrąb owsianych, 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 0%, 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól i ulubione zioła (u mnie bazylia i oregano).

4 łyżki otrąb zalać jogurtem i odstawić do lodówki, aby zmiękły. Pozostałą część otrąb zmielić na puch. Dodać skrobię/mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wymieszać. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać ulubionymi przyprawami. Piec w temp. 170 st. około 20 minut. Zostawić w blaszce do wystygnięcia.
http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/

ta stronka jest rewelacyja, pieklam "z nia"  chleb i wyszedl swietny w smaku
ile to ma kcal to nie wiem ale są pyszne i sporo wychodzi.
Skladniki;
-1kg maki
-2 kostki margaryny
-10 dag drozdzy
-1 proszek do pieczenia
-4 jaja
- pol szkl. letniego mleka
-5 lyzek kwasnej smietany
-5 lyzek cukru krysztalu
-1 lyzeczka soli
-1 cukier wanilinowy
- dowolne nadzienie

WYKONANIE:
1. drozdze rozpuscic w mleku z cukrem wanilinowym. odstawic do wyrosniecia
2. margaryny wymieszac z maka (rozkruszyc a nie stopic) dodac drozdze pozostale skladniki i wyrobic ciasto. Przykryc na 20 minut miske sciereczka do wyrosniecia
3, gdy podwoi objetosc rozwalkowac
4. wykrawać trojkaty, smarowac nadzieniem i zawijac w rogaliki
5. piec z temp. 150-160 stopni okolo 20-30 min. Smacznego ;)

Bułeczki pełnoziarniste

To chyba najsmaczniejsze bułeczki jakie do tej pory zrobiłam. Przppis pochodzi z książki "Chleb własnego wypieku" Mirjam Beile Wydawnictwo Multico.
Zagniotłam je w maszynie, ale ręcznie oczywicie też można.
Wyszły pierwsza klasa.



Składniki (na 12 sztuk):
400 ml wody
10 g masła
10g soli
500g mąki pełnoziarnistej drobno mielonej (ja dałam mąkę "Pełne Ziarno" Lubella)
25g swieżych drożdży
okolo 1/2 szklanki ziaren, dowolnych, wedle uznania (płatki owsiane, pestki dni, siemię lniane, słonecznik)



Jeżeli zagniatamy w automacie, to oczywiscie wszystkie składniki umieszcza się w odpowiedniej (podanej) kolejnosci, nastawia program "Ciasto" (u mnie wyrabianie + wyrastanie).
Wyrobione ciasto wyjąć z formy, jeszcze raz zagniesć rękoma, przykryć sciereczką i odstawić na 15-25 minut.
Z ciasta uformować 12 bułeczek. Ciasto jest trochę lepkie, więc trzeba podsypywać mąką. Obtoczyć w płatkach owsianych, kminku, siemieniu lnianym lub innych dowolnych ziarnach. Układać na natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Jeszcze raz przykryć i odstawić na 20-30 minut
Piec w piekarniku nagrzanym do 220'C przez 20-25 minut.

Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

Obłędne bułeczki: mięciutkie, pachnące, rewelacyjne w smaku. Ciekawe, że do ciasta na nie będziemy potrzebować wiejskiego twarogu (cottage cheese). Mimo dodatku cukru, nie są słodkie i  będą smakować nawet z wędliną. Niech to będa pierwsze bułeczki, które wypróbujecie w 2009 roku! Przepis Beatrice Ojakangas z 'Chleb, pieczemy w domu'.

Składniki na około 15 dużych bułeczek:

  • 2 paczki suchych drożdży (po 7 g każda) lub 28 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
  • 2 jaja
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania
  • sezam, mak, siemię lniane - do posypania

W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić  program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :)

Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

BUŁECZKI Z TWAROGU

 

12 dag.zmielonego twarogu
5 dag mąki kukurydzianej
5 dag.skrobi kukurydzianej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
zioła do wyboru : kminek,papryka,podsmażona cebula (ja dałam zioła prowansalskie,bazylię i pieprz cytrynowy)


Z wszystkich składników zagnieść ciasto.Uformować bułeczki (jeśli ciasto jest za gęste dodać jogurt naturalny).Ułożyć na posmarowanej cienko olejem blaszce.Piec w temp.200 st.do zrumienienia.

BUŁKI RAZOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI






















" Pyszne, bułeczki jeszcze cieplutkie... :-) W sam raz na śniadanko lub kolację. Bardzo nam smakowały i gorąco polecamy !!"

Składniki na 12 bułeczek:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka (17 g) masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ponadto:
  • 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dodałam 4)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • do posypania: płatki owsiane
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut, ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłonią) i zostawić, by odpoczęło na stolnicy 5 minut.

Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 20 cm, zawiązać go w pojedynczy węzeł, dłuższą, wystającą część założyć pod spód i lekko przycisnąć (ja uformowałam tradycyjne bułeczki). Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.

Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.

Dla maszynistów:

W maszynie umieścić wg kolejności: nasze ostudzone płatki owsiane, potem resztę składników mokrych, składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', poczekać, aż wyrośnie w maszynie. Wyjąć, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego!

Chleb dietetyczny

 

  • 400 g otrąb owsianych
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek, białka ubić)
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki mleka

 

 



Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać żółtka i mleko, dokładnie wmieszać. Na końcu dodać ubite białka i wymieszać delikatnie, acz dokładnie. Włożyć do formy i piec około 45 minut w 180°C.

Z najczęściej dostępnych na rynku otrąb owsianych są te z firmy Kupiec, w kartonowych pudełkach po 200 g. Ale można wypatrzeć też 500 g opakowania innych firm. Ma to znaczenie dla osób liczących pieniążki, gdyż chleb z otrębów Kupca wychodzi w zasadzie drogo. Te 500 g są o wiele tańsze. Można dodać ziarenek słonecznika, sezamu lub innych do środka, albo tylko nimi posypać. Ten chleb ponoć jest dosyć niskokaloryczny, ale w przeciwieństwie do rzeczy tego typu jest ciężki, gliniasty (taki ma być!) i taki chlebowy! Nie ma poczucia niedosytu jak po rozmaitych dietetycznych świństwach. Jednocześnie bardzo skutecznie syci. Podobno nie wychodzi z drożdży w kostce, muszą być w proszku

Chleb dietetyczny

Składniki

  • 400 g otrębów owisianych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 4 żółtka
  • 3 białka
  • 1 op. drożdży w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • wg uznania: orzechy, miód, siemię lniane

Sposob przygotowania

Wszystkie składniki, OPRÓCZ BIAŁEK, mieszamy i odstawiamy na 30 min. W tym czasie ubijamy białka i dodajemy do masy. Piec 45 min w temp. 180 st.C.

Chleb Dukana













użyłam:
6 łyżek otrąb pszennych,
9 łyżki otrąb owsianych,
9 łyżki skrobi kukurydzianej,
21 g drożdży świeżych,
3 jajka,
150 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu,
10 łyżek mleka, ( dałam 15 i to było zbyt dużo więc około 8-10 powinno być ok;) )
łyżeczka posiekanej natki, pół łyżeczki suszonego rozmarynu, sól zwykła i morska gruboziarnista.

I dalej już według przepisu z zacytowanego bloga ;)
"Otręby zmiksowałam - powstało coś w rodzaju mąki. W letnim mleku ze szczyptą cukru(nie słodzika!) i szczyptą mąki rozpuściłam drożdże. Jajko rozbiłam i wymieszałam w miseczce, do chleba dodałam nieco ponad połowę, resztę odłożyłam do posmarowania.Gdy podrosły, dodałam je do otrębowej "mąki", skrobi kukurydzianej i wraz z jajkiem, serkiem, sporą szczyptą soli i ziołami dokładnie wymieszałam. Foremkę posmarowałam olejem i wysypałam otrębami, włożyłam ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia. Po pół godzinie wypełniło foremkę, posmarowałam je wtedy resztą jajka i gruboziarnistą solą. Oprószyłam sezamem. W czasie, gdy ciasto rosło, piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Chlebek piekłam około kwadransa."(ja jakieś 20 minut, sprawdziłam patyczkiem)

*"skrobia kukurydziana (po angielsku corn starch, po niemiecku Maisstaerke) to biały proszek (nie mylić z żółtą mąką kukurydzianą!!!). Można ją kupić w sklepach "ekologicznych" i w stoiskach sprzedających produkty bezglutenowe
* wyrośnięty i posmarowany jajkiem chlebek możesz posypać makiem, sezamem albo samą gruboziarnistą solą
* eksperymentuj z ziołami - możesz do chlebka dodać koperek, bazylię, oregano, szczypiorek albo dowolne inne zioła, a także kawałki oliwek albo suszonych pomidorów
* czasem ciasto zostawiam do wyrośnięcia na noc. Foremkę przykrytą folią wstawiam do lodówki, rano piekę chlebek
* jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Wiolqn z forum Wizaż"


przepis stąd:
http://saudada.blogspot.com/2010/04/dukanowski-chleb-zioowy-dieta-dukana.html

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.