- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 stycznia 2011, 08:06
Witam,
aktualnie panuje moda na pieczenie chleba, bułeczek, rogalików...... Poszukuję sprawdzonego przepisu na pieczenie pieczywka - może to być normalne pieczywo, może być dukanowskie, oby się udało i było zjadliwe.
Pozdarwiam,
u
Edytowany przez kulka01 19 stycznia 2011, 08:06
19 stycznia 2011, 08:36
19 stycznia 2011, 09:49
19 stycznia 2011, 11:16
19 stycznia 2011, 11:21
19 stycznia 2011, 11:21
Obłędne bułeczki: mięciutkie, pachnące, rewelacyjne w smaku. Ciekawe, że do ciasta na nie będziemy potrzebować wiejskiego twarogu (cottage cheese). Mimo dodatku cukru, nie są słodkie i będą smakować nawet z wędliną. Niech to będa pierwsze bułeczki, które wypróbujecie w 2009 roku! Przepis Beatrice Ojakangas z 'Chleb, pieczemy w domu'.
Składniki na około 15 dużych bułeczek:
W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :)
19 stycznia 2011, 11:24
12 dag.zmielonego twarogu
5 dag mąki kukurydzianej
5 dag.skrobi kukurydzianej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
zioła do wyboru : kminek,papryka,podsmażona cebula (ja dałam zioła prowansalskie,bazylię i pieprz cytrynowy)
Z
wszystkich składników zagnieść ciasto.Uformować bułeczki (jeśli ciasto
jest za gęste dodać jogurt naturalny).Ułożyć na posmarowanej cienko
olejem blaszce.Piec w temp.200 st.do zrumienienia.
19 stycznia 2011, 11:30
Edytowany przez malalady 19 stycznia 2011, 11:33
19 stycznia 2011, 11:34
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać żółtka i mleko, dokładnie wmieszać. Na końcu dodać ubite białka i wymieszać delikatnie, acz dokładnie. Włożyć do formy i piec około 45 minut w 180°C.
Z najczęściej dostępnych na rynku otrąb owsianych są te z firmy Kupiec, w kartonowych pudełkach po 200 g. Ale można wypatrzeć też 500 g opakowania innych firm. Ma to znaczenie dla osób liczących pieniążki, gdyż chleb z otrębów Kupca wychodzi w zasadzie drogo. Te 500 g są o wiele tańsze. Można dodać ziarenek słonecznika, sezamu lub innych do środka, albo tylko nimi posypać. Ten chleb ponoć jest dosyć niskokaloryczny, ale w przeciwieństwie do rzeczy tego typu jest ciężki, gliniasty (taki ma być!) i taki chlebowy! Nie ma poczucia niedosytu jak po rozmaitych dietetycznych świństwach. Jednocześnie bardzo skutecznie syci. Podobno nie wychodzi z drożdży w kostce, muszą być w proszku
Wszystkie składniki, OPRÓCZ BIAŁEK, mieszamy i odstawiamy na 30 min. W tym czasie ubijamy białka i dodajemy do masy. Piec 45 min w temp. 180 st.C.
19 stycznia 2011, 11:39
Edytowany przez malalady 19 stycznia 2011, 11:46