- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 czerwca 2015, 11:37
Jak w temacie...
Spody do tarty maja zazwyczaj bardzo dużo tłuszczu w postaci dużej ilości masła bo tak zagniata się ciasto kruche. Macie może coś lżejszego ale coś co wychodzi i w dalszym ciągu przypomina ciasto kruche, typowe dla tarty? Nie mam czasu na eksperymenty i potrzebuje sprawdzonego odchudzonego przepisu na spód do słodkiej tarty.
26 czerwca 2015, 12:45
Do tart robię spód z orzechów z nierafinowanym olejem kokosowym, można je zrobić też bez pieczenia (w zamrażarce, wolę tą wersję). Nie rozumiem co dokładnie masz na myśli mówiąc "odchudzony". Tak czy siak podaję przepis, ciasto jest kruche. Jeśli użyjesz nerkowców zamiast migdałów, ciasto będzie słodkie samo w sobie składając się tylko z orzechów i oleju kokosowego.
Przepis na spód jest tutaj
http://greenforkvege.blogspot.com/2015/03/bezglutenowa-tarta-migdaowo-kokosowa-z.html
26 czerwca 2015, 12:52
chodzi mi o przepis odchudzony tzn. ze zmniejszona ilością masła, może z mąką nie pszenną a inną zdrową ale żeby ciasto dalej było kruche i dało się wałkować itp. No nie ukrywajmy ze ciasto kruche jest mega tłuste bo 90% to masło :) a czasami jak cos dodasz innego albo cos czyms zastąpisz to ciasto nie wyjdzie dobre dlatego porsze o jakiś sprawdzony przepis :)
26 czerwca 2015, 13:01
zajrzałam zajrzałam ale to już jest inny rodzaj spodu orzechowo - migdałowy z olejem kokosowym znam bo robię podobny do tarty orzechowej. Ale to nie jest typowe ciasto kruche a mocno orzechowe
26 czerwca 2015, 13:16
https://cookingcure.wordpress.com/tag/ciasto-kruch...Oooo z samym jogurtem? super :) a probowalas ten przepis? wychodzi ten spód?
26 czerwca 2015, 13:21
https://cookingcure.wordpress.com/tag/ciasto-kruch... z samym jogurtem? super :) a probowalas ten przepis? wychodzi ten spód?Tak robiłam budyniowo-gruszkowe nadzienie, tylko sam spod podpiekałam dłużej ok 15 minut :)