Temat: masło czy margaryna?

Jak w temacie. Czego używacie do smarowania, smażenia?
Margaryna jest mniej kaloryczna. W 100g masła jest 660kcal a w Ramie (którą uwielbiam) 620. A może wersję olivio (432)? A co z Florą pro-active(328)? Warto ją stosować?
Swoją drogą ciekawe z jakiego tłuszczu jest robiona Delma skoro ma tylko 180kcal.
A co przemawia za masłem? Ma jakąś przewagę nad margaryną?
też nie smaruję, kanapki są wtedy mdłe? chociaż czasem skuszę się na serek topiony....no ale generalnie masła, margaryny, smalce itp nie!
ani to ani to ;) do potraw oliwa z oliwek, od święta masło, margaryny wcale.
Pasek wagi
Topmodel - co za głupoty wypisujesz ? Ten "dobry serek" Almette ma kupę nasyconych kwasów tłuszczowych i podobnie, jeśli nie gorzej podnosi cholesterol.

Masło ma naturalne witaminy, jednak margaryny też są witaminizowane. Zresztą i tak smarujemy tak małą ilością (maks. 10 g), że nie mają one znaczenia. Tak samo cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe - nie zjadamy pół kostki masła dziennie, więc po co te obawy ?
Masło to przynajmniej wiadomo z czego się robi. Margaryny tymczasem mają kupę izomerów trans. Choć mówi się, że obniża się ich zawartość to i tak lepiej dmuchać na zimne. Zresztą masło to produkt mniej przetworzony, a takie lepiej wybierać.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.