Temat: masło czy margaryna?

Jak w temacie. Czego używacie do smarowania, smażenia?
Margaryna jest mniej kaloryczna. W 100g masła jest 660kcal a w Ramie (którą uwielbiam) 620. A może wersję olivio (432)? A co z Florą pro-active(328)? Warto ją stosować?
Swoją drogą ciekawe z jakiego tłuszczu jest robiona Delma skoro ma tylko 180kcal.
A co przemawia za masłem? Ma jakąś przewagę nad margaryną?
ja wolę masło, ale podobno zdrowsza jest margaryna, tak mówiła mi kiedyś pani dietetyk
masło zdrowsze, bo naturalne i nieprzerobione, a poza tym lepsze w smaku
Pasek wagi
smak to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje ;) Ja np. smaku masła nie lubię, za to margarynę lubię bardzo.
I jeszcze jeden mankament masła, który doprowadza mnie do szału to rozsmarowywanie! Chyba, że nie leży w lodówce, ale wtedy szybko jełczeje. 
a ja tam jem masmix kanapkowy bo zwyczajnie nie lubię niczego innego.
ja od 20 lat niczym pieczywa nie smaruję;) takie upodobania


córce smaruję masłem prawdziwym;)
Masło mi nie podchodzi. Używam margarynę Miss Figura  30 % mniej tłuszczu. 270 kcal na 100g.
Najlepiej to nic nie używać, tak jak ja. CHOLESTEROL, poza tym nie znoszę masła itp...
i masła i margaryny to świństwa. pełno tłuszczu - niezdrowego, cholesterolu. Lepiej nie smarować, lub ewentualnie dobrym serkiem do pieczywa typu almette, bieluch, etc..

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.