10 stycznia 2011, 00:10
Jak w temacie. Czego używacie do smarowania, smażenia?
Margaryna
jest mniej kaloryczna. W 100g masła jest 660kcal a w Ramie (którą
uwielbiam) 620. A może wersję olivio (432)? A co z Florą
pro-active(328)? Warto ją stosować?
Swoją drogą ciekawe z jakiego tłuszczu jest robiona Delma skoro ma tylko 180kcal.
A co przemawia za masłem? Ma jakąś przewagę nad margaryną?
- Dołączył: 2009-08-02
- Miasto: Norwegia
- Liczba postów: 1055
10 stycznia 2011, 00:23
ja wolę masło, ale podobno zdrowsza jest margaryna, tak mówiła mi kiedyś pani dietetyk
- Dołączył: 2008-07-18
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 2505
10 stycznia 2011, 01:01
masło zdrowsze, bo naturalne i nieprzerobione, a poza tym lepsze w smaku
10 stycznia 2011, 01:04
smak to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje ;) Ja np. smaku masła nie lubię, za to margarynę lubię bardzo.
10 stycznia 2011, 01:05
I jeszcze jeden mankament masła, który doprowadza mnie do szału to rozsmarowywanie! Chyba, że nie leży w lodówce, ale wtedy szybko jełczeje.
10 stycznia 2011, 07:10
a ja tam jem masmix kanapkowy bo zwyczajnie nie lubię niczego innego.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 stycznia 2011, 07:13
ja od 20 lat niczym pieczywa nie smaruję;) takie upodobania
córce smaruję masłem prawdziwym;)
- Dołączył: 2010-05-15
- Miasto: West Vlanderen
- Liczba postów: 3352
10 stycznia 2011, 07:25
Masło mi nie podchodzi. Używam margarynę Miss Figura 30 % mniej tłuszczu. 270 kcal na 100g.
10 stycznia 2011, 07:56
Najlepiej to nic nie używać, tak jak ja. CHOLESTEROL, poza tym nie znoszę masła itp...
10 stycznia 2011, 08:16
i masła i margaryny to świństwa. pełno tłuszczu - niezdrowego, cholesterolu. Lepiej nie smarować, lub ewentualnie dobrym serkiem do pieczywa typu almette, bieluch, etc..