Temat: Niskokaloryczny Tort Urodzinowy

I bez temat "podobny był", bo mi nie odpowiadali ; >

Więc tak znacie jakieś ciekawe przepisy na tort ale taki niskokaloryczny, z niską zawartością cukru. Mam niedługo urodziny, a że też połowa moich przyjaciółek się odchudza chciałabym zeby go jadły razem ze mną więc czekam na wasze jak zawsze niezawodne propozycje : >
Pasek wagi
moj dziadek jest cukrzykiem. Robi sernik na zimno składający sie z kilku warstw i mowi ze to jest bez dosatku tłuszczu moze uda mi sie zaraz  znaleźć jakiś pszepis
to nie ten co robi moj dziadek ale jakis przepis znalazłam:


Składniki:

3-4 duże chude jogurty
słodzik
żelatyna spożywcza
dowolnie: kawa, kakao, zapachy do ciast, owoce itp

Sposób przygotowania:

Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie (ok 2 łyżeczek na kubek jogurtu lub innego nabiału), posłodzić słodzikiem wedle upodobania, ostudzić. Jogurt, kefir, maślankę lub serek homogenizowany (można również połączyć je dowolnie, dodać chudy mielony twaróg itp)wymieszać z dodatkami smakowymi, każdy z innym. Np jeden z kawą mieloną, jeden z kakao, zapachem do ciasta (ciekawie smakuję z zapachem pomarańczowym i cukrem waniliowy- zachęcam do własnych kombinacji)lub zmiksowanymi owocami (np jagody, maliny, a nawet banany). Jogurty osobno \\\"przyprawione\\\" połączyć z ostudzona słodką żelatyną i kolejno wylewać do formy, warstwa po warstwie. Smacznego!




ja robię taki niby sernik.....w okrągłym naczyniu żaroodpornym
2 duże jogurty 0%
żelatyna (porcja na 0,5l)
aromat (jaki kto lubi - ja dałam pomarańczowy)
słodzik
kakao
migdały, wiórki kokosowe, orzechy laskowe

jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem według własnego smaku, mieszamy w garnuszku żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i czekamy aż przestygnie
mieszamy żelatynę z jogurtem
na dno naczynia wysypujemy płatki migdałowe, wiórki i orzechy zmielone
lekko ścięte jogurty wylewamy na ten "orzechowy spód"
wstawiamy do lodówki
kakao (jakieś 2 łyżki) dokładnie rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i
słodzikiem - masa powinna być dość gęsta
rozprowadzamy "czekoladę" na ściętym cieście
można posypać jeszcze po wierzchu płatkami migdałowymi
trzymamy w lodówce i staramy się nie zjeść na raz!

przepis znaleziony gdzieś w necie a jest rewelacja

Pasek wagi
może upiecz normalny tort, ale daj dużo owoców, galaretki, zamiast cukru. np słodzik w proszku
-możesz zrobić sernik na zimno


-ptasie mleczko z galaretek i jogurtu


-
tort dukana


-pavlova (składa się z białek)

a ten słodzik dziewczyny to macie jakiś w proszku bo ja mam tylko w pastylkach więc nie wiem, rozdrabniacie go czy jak ; > ?
Pasek wagi

pavlova bym schrupala mniam

Djabeuu mmm ale kusisz! dobrze, że nic u mnie takiego nie ma :P
słodzik w pastylkach nie jest przystosowany do obróbki termicznej także się nie nadaję.
specjalny kupisz np w kauflandzie.

ale po co masz kombinować ze słodzikiem, jak dasz 3/4 szklanki na cały ort to tragedii nie będzie...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.