- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2015, 13:08
Hej,
W przepisie na potrawę którą chcę przyrządzić jest kieliszek wina wytrawnego. Nie piję w ogóle alkoholu, nie mam żadnego wina w domu i nie chcę specjalnie kupować bo będzie na pewno smacznie i bez tego. Moje pytanie - jeśli pominę ten kieliszek wina to czy powinnam uwzględnić kalorie z niego i dodać czegoś więcej, żeby uzupełnić ten niedobór? Na ilewazy kieliszek wina to mniej więcej 100 kcal ale poniżej jest komentarz, że wszystko odparowuje więc nie ma sensu tego uwzględniać a już na pewno nie 100 kcal czyli mam się tym nie przejmować i nic nie dodawać? :)
7 lutego 2015, 14:05
Dokładnie, to alkohol się wygotowuje, kalorie nie, ale jak nie chcesz dawać tego składnika to po prostu nic nie dodawaj. Ja regularnie robie bolognese na czerwonym winie :D pychota.
Kalorie z wina to głównie etanol który zawiera 7 kcal na 1 gram. Etanol odparowuje, zostaje tylko energia z cukrów w winie.
7 lutego 2015, 15:57
To chyba wszystko jasne, zawsze się czegoś nowego dowiedziałam, dzięki.
8 lutego 2015, 11:26
Kalorie z wina to głównie etanol który zawiera 7 kcal na 1 gram. Etanol odparowuje, zostaje tylko energia z cukrów w winie.Dokładnie, to alkohol się wygotowuje, kalorie nie, ale jak nie chcesz dawać tego składnika to po prostu nic nie dodawaj. Ja regularnie robie bolognese na czerwonym winie :D pychota.
No właśnie, bo laliho tak napisała, jakby alkohol w ogóle kalorii nie miał