Temat: Kalorie z wina w potrawie

Hej, 

W przepisie na potrawę którą chcę przyrządzić jest kieliszek wina wytrawnego. Nie piję w ogóle alkoholu, nie mam żadnego wina w domu i nie chcę specjalnie kupować bo będzie na pewno smacznie i bez tego. Moje pytanie - jeśli pominę ten kieliszek wina to czy powinnam uwzględnić kalorie z niego i dodać czegoś więcej, żeby uzupełnić ten niedobór? Na ilewazy kieliszek wina to mniej więcej 100 kcal ale poniżej jest komentarz, że wszystko odparowuje więc nie ma sensu tego uwzględniać a już na pewno nie 100 kcal czyli mam się tym nie przejmować i nic nie dodawać? :)

Pasek wagi

laliho napisał(a):

Dokładnie, to alkohol się wygotowuje, kalorie nie, ale jak nie chcesz dawać tego składnika to po prostu nic nie dodawaj. Ja regularnie robie bolognese na czerwonym winie :D pychota.

Kalorie z wina to głównie etanol który zawiera 7 kcal na 1 gram. Etanol odparowuje, zostaje tylko energia z cukrów w winie. 

Pasek wagi

To chyba wszystko jasne, zawsze się czegoś nowego dowiedziałam, dzięki.

Pasek wagi

kottie napisał(a):

laliho napisał(a):

Dokładnie, to alkohol się wygotowuje, kalorie nie, ale jak nie chcesz dawać tego składnika to po prostu nic nie dodawaj. Ja regularnie robie bolognese na czerwonym winie :D pychota.
Kalorie z wina to głównie etanol który zawiera 7 kcal na 1 gram. Etanol odparowuje, zostaje tylko energia z cukrów w winie. 

No właśnie, bo laliho tak napisała, jakby alkohol w ogóle kalorii nie miał :?

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.