- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2015, 13:08
Hej,
W przepisie na potrawę którą chcę przyrządzić jest kieliszek wina wytrawnego. Nie piję w ogóle alkoholu, nie mam żadnego wina w domu i nie chcę specjalnie kupować bo będzie na pewno smacznie i bez tego. Moje pytanie - jeśli pominę ten kieliszek wina to czy powinnam uwzględnić kalorie z niego i dodać czegoś więcej, żeby uzupełnić ten niedobór? Na ilewazy kieliszek wina to mniej więcej 100 kcal ale poniżej jest komentarz, że wszystko odparowuje więc nie ma sensu tego uwzględniać a już na pewno nie 100 kcal czyli mam się tym nie przejmować i nic nie dodawać? :)
7 lutego 2015, 13:11
Nie dodawaj.
7 lutego 2015, 13:15
Tak w ogóle jest to ciekawe, że dodaje się kieliszek wina który ma 100 kcal ale w zasadzie te kalorie później wyparowują, szkoda, że z niektórymi produktami tak nie ma :) Choć jestem też ciekawa czy faktycznie wpłynęłoby to na smak, nigdy nie używałam wina do żadnych sosów, ryżu itp.
7 lutego 2015, 13:22
Do mięs możesz zamiast wina dodać trochę octu, zwłaszcza do marynaty. Mięso będzie wtedy bardziej miękkie, ocet wyparuje, a jednocześnie nie zmieni smaku potrawy w przeciwieństwie do wina.
7 lutego 2015, 13:23
Dokładnie, to alkohol się wygotowuje, kalorie nie, ale jak nie chcesz dawać tego składnika to po prostu nic nie dodawaj.
Ja regularnie robie bolognese na czerwonym winie :D pychota.
7 lutego 2015, 13:28
Octu chyba też nie mam, kurczę muszę się zaopatrzyć. Właśnie alkohol wyparowuje a przecież to w nim są chyba kalorie, etanol i te sprawy? (zupełnie się na tym nie znam więc proszę mnie poprawić). 100 kcal to dla mnie jednak jest różnica tylko właśnie nie wiem czego to jest deficyt w końcu to alkohol czyli nie ma żadnych wartości odżywczych? Liczę kalorie i jestem na diecie redukcyjnej i myślałam żeby dodać odrobinę więcej czegoś, mięsa, oliwy?
7 lutego 2015, 13:34
Octu chyba też nie mam, kurczę muszę się zaopatrzyć. Właśnie alkohol wyparowuje a przecież to w nim są chyba kalorie, etanol i te sprawy? (zupełnie się na tym nie znam więc proszę mnie poprawić). 100 kcal to dla mnie jednak jest różnica tylko właśnie nie wiem czego to jest deficyt w końcu to alkohol czyli nie ma żadnych wartości odżywczych? Liczę kalorie i jestem na diecie redukcyjnej i myślałam żeby dodać odrobinę więcej czegoś, mięsa, oliwy?
Ale ten kieliszek to chyba nie na jedną porcję, a na całe danie (patelnie, garnek), nie? Ja bym się nie przejmowała, to nie będzie jakaś kolosalna różnica, ewentualnie nałóż sobie ciut większą porcję.
7 lutego 2015, 13:42
Faktycznie, zapomniałam, że to na 2 porcje. Dorzucę jeszcze więcej warzyw, których się podobno nie powinno wliczać i będzie ok. Dopiero się uczę i mam dużo pytań, dziękuję za odpowiedzi.
7 lutego 2015, 13:58
Przeczytałam właśnie (na wikipedii, więc nie ręczę za rzetelność informacji), że wina poddane dezalkoholizacji zmniejszają kaloryczność średnio o 70% - więc pewnie faktycznie większość kalorii uleci. Jak to kieliszek na dwie porcje to różnice między daniem z winem i bez wina będą śladowe na tyle, że bym się nimi w ogóle nie przejmowała.