Temat: Wzdęcia i zaparcia - celiakia, alergia na gluten?

Witajcie, chciałabym się dziś podzielić z Wami problemami jakimi są zaparcia i wzdęcia. Otóż odkąd pamiętam mój brzuch po jedzeniu robi się obrzmiały - wygląda to, jakbym połknęła balon. Często towarzyszy temu uczucie "przelewania" w brzuchu, jakbym czuła najmniejsze ruchy jelit. Do tego dochodzą zaparcia - czasem nie odwiedzam toalety przez kilka dni pod rząd, a czasem z kolei kiedy się stresuję - natychmiast pojawiają się gazy i rozwolnienie. To wszystko naprawdę utrudnia życie nie tylko pod względem estetycznym (wydęty brzuch, który wygląda jakbym była w ciąży), ale i ogólnym - nikt nie lubi kiedy go coś boli lub gdy odczuwa dyskomfort. Zawsze też towarzyszy mi wodnisty katar, ból głowy lub ociężałość jakbym nie spała od 3 dni, mimo iż sypiam te zalecane 8h. Często pojawiają się afty, a odkąd pamiętam mam też problemy z brzydkim zapachem z ust. Od jakiegoś roku, może półtora co pewien czas pojawia się również silna zgaga - ból jest naprawdę okropny. Do kogo się zwrócić? Mój lekarz rodzinny jak znam życie oleje sprawę, a wiem że potrzeba od niego skierowania, by dostać się do gastrologa (no chyba, że prywatnie, na co niestety mnie nie stać). Próbować na własną rękę wyeliminować mleko i produkty zbożowe? I najważniejsze - jak poradzić sobie z tak ogromnym żywieniowym przeskokiem?

Dziękuję za wszystkie rady, postaram się rozkminić dietę na nowo, pokombinować z nabiałem, ograniczyć orzechy i wprowadzić tę herbatę koperkową. I dam sobie na to wszystko więcej czasu, żeby móc na spokojnie siebie poobserwować. 

(:

Z rzeczy pod lupę dorzucam Ci:

Produkty wzdymające:• ciemne pieczywo (razowe, graham),• grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak),• otręby,
• warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek),• kapusty (biała, czerwona, brukselka, kiszona),• gruszki, śliwki, czereśnie,• owoce suszone,• kalafior,• grzyby,• potrawy smażone.

to jest kopiuj wklej z poradnika żywieniowego dla ludzi z chorobami jelit, ale tam jest dużo dobrej wiedzy ogólnej http://j-elita.org.pl/broszura-zywieniowa.pdf . Pozdr jeszcze raz

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.