Temat: siemie lniane - sposoby spożycia

Jak najlepiej jeść siemię lniane żeby nie straciło swoich cennych właściwości? Wiem ze to mielone nie jest zbyt wartościowe bo siemię ma to do siebie, ze zmielone i pozbawione łusek szybko traci swoje właściwości, tak samo jak olej lniany szybciutko się utlenia. A jak spożywać ziarenka? ot tak sypać np. do jogurtu? ja tak robię czy moczyć je wcześniej i wtedy dorzucać? Wiem, że najlepiej jest mielic ziarna tuż przed jedzeniem ale problem mam z tym, że mam tylko blender, który jest dość głośny i rano kiedy moi domownicy śpią (ja wstaje o 5) nie chce go odpalać a skoro ma być to robione na świeżo tuż przed podaniem? A moczone? i potem odsączone dodawać do owsianki, jogurtu rano? To chodzi chyba o to żeby zmiękczyć otoczkę ziarenka, żeby te kwasy mogly się uwolnić i dobrze wchłonąć do organizmu.  

ja dodaje do owsianki- gotuje razem z -płatkami owsianymi. Staje się miekki, ale nie całkiem rozmiękczony. Bardzo fajnie smakuje :)

Pasek wagi

california.girl napisał(a):

ja dodaje do owsianki- gotuje razem z -płatkami owsianymi. Staje się miekki, ale nie całkiem rozmiękczony. Bardzo fajnie smakuje :)

tylko mi nie chodzi o smak bo one sa dla nie totalnie neutralne a chodzi mi o kwasy. Gotowanie to zly pomysl bo tracisz kwasy. Totalnie nic nie zostaje. Wiem, ze siemię nie powinno się zbytnio podgrzewac bo inaczej jego jedzenie to sztuka dla sztuki.

można dorzucać do koktajli robionych w blenderze. Wlewasz wodę, dorzucasz np. szpinak i roszponkę (albo inne zielsko), uzupełniasz owocami miksujesz, na koniec dorzucasz siemię i pijesz :)

edit. doczytałam że blender masz głośny.... to może koktajle rób wieczorem :)

Pasek wagi

Nie wolno jeść na surowo zmielonego siemienia lnianego, bo produkują się toksyczne cyjanki. Więc albo w całości, albo zmielone ale przynajmniej zalane wrzątkiem.

Siemię lniane powinno być poddane obróbce cieplne, tylko wtedy jest wartościowe.

Armara napisał(a):

Siemię lniane powinno być poddane obróbce cieplne, tylko wtedy jest wartościowe.

absolutnie traci swoje cenne tłuszcze. Nawet zbyt długie mielenie go powoduje zbyt mocne rozgrzanie ziarenek co nie jest dla niego korzystne.

ggeisha napisał(a):

Nie wolno jeść na surowo zmielonego siemienia lnianego, bo produkują się toksyczne cyjanki. Więc albo w całości, albo zmielone ale przynajmniej zalane wrzątkiem.

hmmm to tu wyszło masło maślane... :) to na surowo to nie jest w caloaci? w całości czy mielone to tez na surowo :)

Całe, niezmielone ziarenka można jeść na surowo. Ale nie rozgryzać.

Mielone tylko sparzone.

To, co jest szkodliwe znajduje się wewnątrz ziarenek.

W siemieniu najbardziej wartościowy jest ten glut który powstaje po obróbce cieplnej, jest do tego potrzebny wrzątek. Organizm nie jest w stanie wytworzyć takiej temperatury a co za tym idzie uzyskać tego gluta w przewodzie pokarmowym. Na dodatek przy jedzeniu całych ziaren na surowo mogą one podrażniać przewód pokarmowy, czego nie robi siemię mielone. Przy czym trzeba pilnować jakie siemię mielone się kupuje, ponieważ coraz częściej w sklepach jest siemię mielone odtłuszczone, czyli pozbawione praktycznie wartości odżywczych.

Natomiast obróbce cieplnej nie wolno poddawać nasion chia, one mają cieńszą skorupkę przez co łatwiej puszczają tego gluta.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.