Temat: Ile kalorii ma paluch wieloziarnisty z Lidla?

Tak jak w temacie. Czy o wiele więcej niż taka kajzerka wieloziatnista? Co prawda jest na nim dużo ziaren owsa.

Ale to sztuczny szit, a nie pieczywo - robione z mrożonki.

Pasek wagi

Mówisz? Zawsze miałam nadzieję, że to pieczywo z Lidla jest w miarę ok, skoro pieką je na miejscu.

A co złego jest w mrożonce? Warzywa mrożone to już pod niebo zachwalają.

Mrożonka jest ok, ale szczerze wątpię, żeby to pieczywo z Lidla było takie.

ggeisha napisał(a):

A co złego jest w mrożonce? Warzywa mrożone to już pod niebo zachwalają.

Poczytaj trochę o "świeżym pieczywie prosto z pieca" z Lidla czy Biedronki to zobaczysz co w nim złego. 

ggeisha napisał(a):

A co złego jest w mrożonce? Warzywa mrożone to już pod niebo zachwalają.

Tylko, że lista składników mrożonych warzyw to warzywa + przyprawy, ew. olej, a mrożonego pieczywa jest głównie złożona z e, ulepszaczy, spulchniaczy itd

"Ciasto, z którego wypiekane są supermarketowe chleby produkuje się tonami i wypieka, a później chłodzi i mrozi na wielu liniach produkcyjnych. Następnie czeka ono w magazynach nawet miesiącami, by je przetransportować. W markecie podgrzewa się je tak, aby nabrało „atrakcyjnego sensorycznie” kształtu i piecze.
O czym nie mówią w reklamach?

Z oczywistych względów w reklamie pieczywa głęboko mrożonego pomija się informacje takie jak: - faktyczne miejsce produkcji, które może być bardzo odległe (na przykład Rumunia dla pieczywa sprzedawanego we Włoszech Przeczytajcie: 25 proc. pieczywa w supermarketach to mrożonki z Rumunii)
- jakość i pochodzenie mąki
- zawartość błonnika i substancji odżywczych
- ilość i rodzaj przyspieszaczy, polepszaczy (stabilizatorów, barwników) i konserwantów
- dodatek oleju lub związków wiążących wodę
- data zamrożenia
- dane, iż ziarna zbóż w pieczywie typu „fitness” to często jedynie około 2%"

link: http://www.biokurier.pl/aktualnosci/2149-co-o-swiezym-cieplym-pieczywie-z-supermarketow-wiedziec-warto

Pasek wagi

Do świeżego pieczywa też dodaje się polepszacze, sprawdzałam skład, i np. margarynę. Tylko, że nie wszędzie piszą. Najlepiej to jednak wypiekać samemu.

ggeisha napisał(a):

Do świeżego pieczywa też dodaje się polepszacze, sprawdzałam skład, i np. margarynę. Tylko, że nie wszędzie piszą. Najlepiej to jednak wypiekać samemu.

Albo kupować świeże pieczywo bez polepszaczy - da się.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.