- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
14 stycznia 2015, 17:23
Tak jak w temacie. Czy o wiele więcej niż taka kajzerka wieloziatnista? Co prawda jest na nim dużo ziaren owsa.
14 stycznia 2015, 18:08
Mówisz? Zawsze miałam nadzieję, że to pieczywo z Lidla jest w miarę ok, skoro pieką je na miejscu.
14 stycznia 2015, 18:14
A co złego jest w mrożonce? Warzywa mrożone to już pod niebo zachwalają.
14 stycznia 2015, 18:57
A co złego jest w mrożonce? Warzywa mrożone to już pod niebo zachwalają.
Poczytaj trochę o "świeżym pieczywie prosto z pieca" z Lidla czy Biedronki to zobaczysz co w nim złego.
14 stycznia 2015, 20:59
A co złego jest w mrożonce? Warzywa mrożone to już pod niebo zachwalają.
Tylko, że lista składników mrożonych warzyw to warzywa + przyprawy, ew. olej, a mrożonego pieczywa jest głównie złożona z e, ulepszaczy, spulchniaczy itd
"Ciasto, z którego wypiekane są
supermarketowe chleby produkuje się tonami i wypieka, a później chłodzi i
mrozi na wielu liniach produkcyjnych. Następnie czeka ono w magazynach
nawet miesiącami, by je przetransportować. W markecie podgrzewa się je
tak, aby nabrało „atrakcyjnego sensorycznie” kształtu i piecze.
O czym nie mówią w reklamach?
Z oczywistych względów w reklamie pieczywa głęboko mrożonego pomija się informacje takie jak:
- faktyczne miejsce produkcji, które
może być bardzo odległe (na przykład Rumunia dla pieczywa sprzedawanego
we Włoszech Przeczytajcie: 25 proc. pieczywa w supermarketach to
mrożonki z Rumunii)
- jakość i pochodzenie mąki
- zawartość błonnika i substancji odżywczych
- ilość i rodzaj przyspieszaczy, polepszaczy (stabilizatorów, barwników) i konserwantów
- dodatek oleju lub związków wiążących wodę
- data zamrożenia
- dane, iż ziarna zbóż w pieczywie typu „fitness” to często jedynie około 2%"
link: http://www.biokurier.pl/aktualnosci/2149-co-o-swiezym-cieplym-pieczywie-z-supermarketow-wiedziec-warto
Edytowany przez JaninaAlicja 14 stycznia 2015, 21:01
14 stycznia 2015, 21:52
Do świeżego pieczywa też dodaje się polepszacze, sprawdzałam skład, i np. margarynę. Tylko, że nie wszędzie piszą. Najlepiej to jednak wypiekać samemu.