Temat: Czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia?

Kupiłam taki olej  Monini zamiast jak zwykle rzepakowego, zachęcona informacją na butelce, że nadaje się on do smażenia i pieczenia. W internecie jednak znalazłam różne sprzeczne informacje, zarówno, że można na nim smażyć, jak i że lepiej stosować go tylko na zimno. Co o tym wiecie? Smażyłyście na nim kiedyś? Powinnam jednak kupić rzepakowy a ten zostawić do sałatek i jako dodatek do dań?

Pasek wagi

Moim zdaniem olej z pestek winogron nie należy do zdrowych olejów i powinien być stosowany rzadko. Winika to z proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. W naszej diecie taki stosunek powinien wynosić  4:1 (a wg nowych badan nawet niższy) a olej z pestek winogron ma...  ponad 100:1. Biorąc pod uwagę, że u większości osób spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 jest zbyt wysokie (co ma swoje konsekwencje zdrowotne) to nie polecam :)

Tak, wiem o tym. Myślę jednak że trzeba po prostu mieć świadomość w jakich produktach są jakie kwasy tłuszczowe i starać się zachowywać rozsądne proporcje. Łyżka tego oleju  może nie zaszkodzi gdy będę szukać Omega 3 gdzie indziej. Niemniej jednak dziękuję za cenną uwagę, sama dopiero niedawno poczytałam o tych proporcjach tłuszczów. Hasło "zdrowe tłuszcze", to nie wszystko. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.