Temat: Hmm...

Może i to nie jest miejsce na takie coś.Ale mam do Was pytanie.Może któraś będzie wiedziec.

Więc chcę upiec biszopt.Tyle,że przepis mam na tortownicę (24 cm).A chcę upiec w blaszce prostokątnej : http://allegro.pl/forma-blacha-do-pieczenia-ciasta-30x25-i1354445354.html  (taka jest) .Nie wiem czy ten przepis który mam jest dobry,czy za mało ciasta będzie na taką formę ?
Składniki : 
6 jaj 
Po 1 szklance : cukru i mąki pszennej
zapach 
proszek do pieczenia (hmm...właśnie też nie mam ile ;/ ;) 

Doradźcie mi coś,bo chcę upiec biszkopt jako niespodziankę dla mojej mamy. ;)
4jaja  
1szkl cukru
1/2szkl mąki pszennej,tyle samo ziemniaczanej
półtora łyżeczki proszku do pieczenia
jaja z cukrem miksować ok 15 min.,mąke wymieszać z proszkiem i dodawać do zmiksowanych jaj.Piec ok.25min. w 150-160st.
Jest to przepis na prostokątną blaszke i mnie on zawsze wychodzi
Pasek wagi
a mi się wydaję, że powinnaś zrobić z tego przepisu (na taką blachę) :
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 budyń śmietankowy
-3/4 szklanki mąki
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka octu

budyń śmietankowy jest zamiast mąki ziemniaczanej, ale jeśli chcesz użyj mąki,
chociaż ja uważam, że na budyniu ładniej bo jest dobry w smaku i pachnący.

ubij białka ze szczyptą soli - tak porządnie na sztywno (ok10minut)
dodawaj po żółtku + łyżce mąki + łyżce cukru nadal ubijając
mąkę oczywiście przesiewaj przez sitko.

piecz około pół godziny w 180 stopniach w wysmarowanej
masłem i oprószonej bułką tartą blachą. jeśli chcesz mieć pewność,
że biszkopt jest gotowy wbij w niego wykałaczkę, po wyjęciu powinna być sucha i czysta.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.