Temat: Hmm...

Może i to nie jest miejsce na takie coś.Ale mam do Was pytanie.Może któraś będzie wiedziec.

Więc chcę upiec biszopt.Tyle,że przepis mam na tortownicę (24 cm).A chcę upiec w blaszce prostokątnej : http://allegro.pl/forma-blacha-do-pieczenia-ciasta-30x25-i1354445354.html  (taka jest) .Nie wiem czy ten przepis który mam jest dobry,czy za mało ciasta będzie na taką formę ?
Składniki : 
6 jaj 
Po 1 szklance : cukru i mąki pszennej
zapach 
proszek do pieczenia (hmm...właśnie też nie mam ile ;/ ;) 

Doradźcie mi coś,bo chcę upiec biszkopt jako niespodziankę dla mojej mamy. ;)
Będzie zdecydowanie, prawie o połowę, za mało ciasta (te obliczenia matematyczne :D). Ale nie mam pojęcia jak powinnaś zmienić proporcje.
Hmm..a ktoś wie jak zmienic te proporcje ? :)
MilkChocolate a może znasz jakiś przepis na biszkopt w prostokątnej blasze ? :)
w biszkopcie obowiązuję zasada 1 jajko = 1 łyżka mąki i 1 łyżka cukru
zależy też co chcesz dalej zrobić z tym biszkoptem, przeciąć na ileś części ?
jakie ciasto planujesz?
Ja chciałabym zrobic biszkopt z budyniem (nie masą budyniową) i galaretką na wierzchu.
eska68, niestety biszkopt robiłam tylko na formę do tortu... a nie na blaszce, więc nie bardzo się orientuje :)
eska z budyniem to znaczy, że co? chodzi Ci zamiast mąki ziemniaczanej dać budyń? tak można ale nie wiem czy o to Ci chodzi.
tak tylko powiem, że to Twoje ciasto będzie strasznie suche. Może coś innego wymyśl?
Chcę takie zrobic ; http://ilonkowo.blox.pl/2009/11/Biszkopt-z-masa-budyniowa-delicjami-i-galaretka.html   
Tyle,że bez delicji,a biszkopt maminy.
a nie masz mniejszej formy do pieczenia? w sumie jeśli nie chcesz przecinać ciasta to z 6 jaj wystarczy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.