Temat: rosół nie jest kaloryczny

Dziewczyny, jak liczycie rosół z kurczaka? Ja coś chyba robię źle.

Rosół z udka plus dwa skrzydełka na przykład, ze skórą wrzucam do 4,5l garnka, zalewam wodą dodaję warzywa.

 Liczę kaloryczność warzyw i mięsa, potem ODEJMUJĘ kaloryczność już ugotowanego mięsa, które zjadam bez skóry już. Jeśli tak zrobię wychodzi mi, że na 100ml (czyli okolo 100g) produktu kaloryczność rosołu to jakieś 30-40kcal!!

A we wszelkich tabelach to dużo więcej bo nawet ponad 100kcal... Może nie powinnam odejmować wartości ugotowanego kurczaka? ale to bez sensu, bo nie jest go razem z rosołem tylko osobno... zonk, jestem w kropce :)

Pomocy

Pasek wagi

tak naprawdę to byś musiała robić bilans masy i ważyć mięso przed i po na wadze analitycznej. :D Dddaje jeszcze, dyfuzje składników z mięsa do wywaru,  i inne zjawiska fizyko - chemiczne zachodzące w trakcie gotowania itp... tego nie jest w stanie się obliczyc, ale za to jest urządzenie, które pozwala określić wartość energetyczną pożywienia. 

Pasek wagi

ja jak robie robie rosol to z cwiarki kuraka i wloszczyzny 2 h sie pindoli i potem przelewam mala porcje dla mnie do garnuszka schladam i zbieram tluszcz z wierzchu i odchudzony rosol gotowy a mieso bez skory tez wcinam dobre bialko

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.