- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 września 2014, 13:00
Dziewczyny, jak liczycie rosół z kurczaka? Ja coś chyba robię źle.
Rosół z udka plus dwa skrzydełka na przykład, ze skórą wrzucam do 4,5l garnka, zalewam wodą dodaję warzywa.
Liczę kaloryczność warzyw i mięsa, potem ODEJMUJĘ kaloryczność już ugotowanego mięsa, które zjadam bez skóry już. Jeśli tak zrobię wychodzi mi, że na 100ml (czyli okolo 100g) produktu kaloryczność rosołu to jakieś 30-40kcal!!
A we wszelkich tabelach to dużo więcej bo nawet ponad 100kcal... Może nie powinnam odejmować wartości ugotowanego kurczaka? ale to bez sensu, bo nie jest go razem z rosołem tylko osobno... zonk, jestem w kropce :)
Pomocy
17 września 2014, 15:30
tak naprawdę to byś musiała robić bilans masy i ważyć mięso przed i po na wadze analitycznej. :D Dddaje jeszcze, dyfuzje składników z mięsa do wywaru, i inne zjawiska fizyko - chemiczne zachodzące w trakcie gotowania itp... tego nie jest w stanie się obliczyc, ale za to jest urządzenie, które pozwala określić wartość energetyczną pożywienia.