Temat: rosół nie jest kaloryczny

Dziewczyny, jak liczycie rosół z kurczaka? Ja coś chyba robię źle.

Rosół z udka plus dwa skrzydełka na przykład, ze skórą wrzucam do 4,5l garnka, zalewam wodą dodaję warzywa.

 Liczę kaloryczność warzyw i mięsa, potem ODEJMUJĘ kaloryczność już ugotowanego mięsa, które zjadam bez skóry już. Jeśli tak zrobię wychodzi mi, że na 100ml (czyli okolo 100g) produktu kaloryczność rosołu to jakieś 30-40kcal!!

A we wszelkich tabelach to dużo więcej bo nawet ponad 100kcal... Może nie powinnam odejmować wartości ugotowanego kurczaka? ale to bez sensu, bo nie jest go razem z rosołem tylko osobno... zonk, jestem w kropce :)

Pomocy

Pasek wagi

No ale część tłuszczu z mięsa i białka w trakcie gotowania przechodzi do wywaru, więc jeśli odliczasz kalorie z mięsa to raczej nie jest to prawidłowa wartość.

Ja zwykle gotując rosół dla siebie obliczam kaloryczność poprzez dodanie wartości mięsa i warzyw (z mięsa zdejmuję skórę) i tyle. Tego mięsa nie jest tak dużo, żebym nie mogła dodać jego kalorii do wywaru.

Pasek wagi

Tylko, że tłuszcz z kurczaka sie troche wygotowuje do rosołu.

Pasek wagi

Trochę tłuszczu się wytopi z mięsa do tego rosołu więc nie możesz odejmować kaloryczności całego mięsa, ja liczę właśnie jak w tabelach- 90-100kcal

Pasek wagi

No właśnie nie odejmuję całego mięsa, tylko ugotowanego mięsa. To, co wyjmę odliczam, a to, co się wygotowało dodaję. 

liczę osobno surowego mięsa, a potem odejmuję http://www.ilewazy.pl/ugotowane-udko-z-kurczaka

Ale to wciąż mniej niż jest podane w tabelach. No i naprawdę ciężko mi uwierzyć, że 3 chochelki, jakie wleję do talerza, bez tłuszczu to 300kcal. A chciałabym policzyć porządnie :/

Pasek wagi

Zupy generalnie są mało kaloryczne. Zależy na jakim mięsie robiony, bo z kurczaka będzie mniej tłuszczu niż z kaczki czy wołowiny. 

ło matko, ale to zawinięte ;D 

ja gotuję rosół dla rodziny, ale później nikt nie je ani mięsa, ani warzyw - sam płyn + makaron .    dobrze, że tak dokładnie nie liczę kalorii ;p

Pasek wagi

Ważysz przed ugotowaniem a to co pokazujesz to jest udko po ugotowaniu wiec nie możesz na to tak patrzeć- po gotowaniu waga takiego udka ulega zmianie bo się mięso kurczy też i zmienia swoją strukturę itd a składniki które przejdą nie wiadomo też ile ważą, ja zazwyczaj jak jem rosół to wlewam sobie dokładnie 150ml i to traktuje jako swoiste popicie obiadu bo rosołem lub inną zupą mogę się co najwyżej napić a nie najeść więc nie traktuje tego jako posiłek sam w sobie 

Pasek wagi

ja tez zawsze licze okolo 50 kcal, bo kurczaka gotuje zawsze bez skory i odkrawam tluszcz (Zwykle gotuje na piersi albo na udkach). wiadomo ze jesli dodajesz tlustego kuraka to tych kalorii bedzie troche wiecej. ale szczerze taka zupa ma tak malo kalorii a jest zdrowa i pozywna, ze to raczej male znaczenie :)

Pasek wagi

A ja schładzam i ściągam tłuszcz łyżeczką z każdej zupy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.