- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 września 2014, 13:25
Ile kcal może mieć taki jeden duży plasterek? Dzisiaj trochę mnie poniosło i zjadłam takich cztery. Mam duże wyrzuty sumienia.
Panierka była z bułki tartej i jajka. Do tego zasmażałam na oleju słonecznikowym, dlatego boję się o kaloryczność.
Edytowany przez BeaRabbit 13 września 2014, 13:41
13 września 2014, 13:39
polecam pasterki bakłażana skropić oliwą z oliwek, najpierw niech postoi to ze 3 godziny w lodówce, a potem zapiec w sreberku w piekarniku...pychotka
13 września 2014, 13:41
fuj, bułka tarta i bakłażan/// po co? bakłażan absorbuje tłuszcz...mieszkam za granicą i tutaj jada się bakłażan duszony z innymi warzywami na patelni...jak namniej tłuszczu, ewentualnie wody..duszony też jest pyszny..i nie trzeba solić,naturalnie jest smakowicie
13 września 2014, 13:43
raczej duzo kalorii, smazone z panierka na oleju...
Ja griluje baklazany I po lekko skrapiam oliwa I octem balsamicznym
13 września 2014, 13:44
fuj, bułka tarta i bakłażan/// po co? bakłażan absorbuje tłuszcz...mieszkam za granicą i tutaj jada się bakłażan duszony z innymi warzywami na patelni...jak namniej tłuszczu, ewentualnie wody..duszony też jest pyszny..i nie trzeba solić,naturalnie jest smakowicie
13 września 2014, 13:45
moze nie na temat,ale widze ze lubicie baklazana a to jest jedyne warzywo ktorego nie znosze!Nawet cykorie lubie ale baklazanem sie kiedys zrazilam.Czy on jest gorzki>??Bo ja kiedys oplukalam posolilam i zgrillowalam i byl obrzydliwy.
13 września 2014, 13:59
Nie jestem ekspertem w tych sprawach, a takie połączenie bakłażana z bułką tartą jest u mnie w rodzinie już od dawna znane i lubiane. Ale w przyszłości będę miała to na uwadze ;)fuj, bułka tarta i bakłażan/// po co? bakłażan absorbuje tłuszcz...mieszkam za granicą i tutaj jada się bakłażan duszony z innymi warzywami na patelni...jak namniej tłuszczu, ewentualnie wody..duszony też jest pyszny..i nie trzeba solić,naturalnie jest smakowicie
ja też ekspertem bakłażanowym nie jestem...lubię to warzywo i prawie za każdym razem jadamy to u teściowej i małemu dziecku też robię różne dania z bakłażanu /ugotowany, zmiksowanym bakłażan świetnie komponuje się z ziemniakami/....a teściowa-nawet ona sama pochwaliła mi gdy zrosiłam bakłażan oliwą...tak jak pisałam wyżej.../nawet nie zrosiłam, bo oblałam, ale tak delikatnie, ciurkiem, broń Boże nie pływał w oliwie i musi odstać w lodówce przed zapieczeniem/..ja jeszcze do zapiekanego w ten sposób bakłażana dodaję kostki boczku wędzonego /albo szynki/...wtedy już soli nie trzeba
13 września 2014, 14:02
Nie powinno się chyba solic bakłażana przed przygotowaniem. Ja zawsze solę i zostawiam na 2-3 godziny, potem płuczę i dopiero robię. Nie ma wtedy tej goryczki.
A co do panierki, u mnie w domu od kiedy pamietam, mama robiła bakłażana w bułce tartej jako dodatek do obiadu. I wszyscy u nas tak robili.
13 września 2014, 14:07
a jeszcze lepszy szybki przepis na bakłażan mogę Ci podać taki.../myjesz najpiew, wiadomo/, przekrajasz bakłażan wzdłuż i formujesz taką foremkę, trochę wydrążając środek...zakraplasz oliwą tę łódkę, żeby przesiąknęło i odstawiasz do lodówki /odrobinę oliwy/..na innej patelni przysmażasz mięso np mielone z jakimś sosem pomidorowym /nie keczupem/, albo dusisz mięso z papryką /ale żeby niebyło spalone/...no różnie...potem to mięso nakładasz na wydrążoną formę bakłażana i zapiekasz /musiałabym męża zapytać jak długo/, ale coś około 30-40 min...
jest pyszne...kapcie spadają...pyszna zapiekanka bakłażanowa