- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 września 2014, 22:24
Drogie Vitalijki!
Czy macie jakies wyprobowane zamienniki oliwy z oliwek, ktora mozna uzyc do salatek? Jeszcze smazyc ok, ale z warzywami w salatkach nie znosze tego gorzkiego smaku..
11 września 2014, 22:36
a probowałaś dodać kilka kropel octu jabłkowego?mnie bardzo smakuje.
Nie, nie probowalam jeszcze, ale juz kiedys wlasnie slyszalam o nim..
11 września 2014, 22:36
sos winegrette ,olej,musztarda dijon,ocet winny lub jablkowy sol,pieprz.opcjonalnie miod ,ziola lub czosnek.Nigdy nie jem salatek z sama oliwa.beee.
11 września 2014, 22:38
Dodaj inny olej, np rzepakowy nierafinowany, czy lniany. Wszędzie tylko oliwa z oliwek, ja też nie znoszę jej smaku i nie zmuszam się do niej. Są inne, równie zdrowe oleje (o ile nie lepsze), a nie mają tej goryczy. Poza tym, zawsze można urozmaicić smak robiąc vinegret z czosnkiem, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami :).
11 września 2014, 22:47
niedawno odkryłam SOS SOJOWY, pycha! :)
11 września 2014, 23:11
Ja też nie mogę znieść sałatki z oliwą... zawsze daje jogurt z czosnkiem i ziołami.
11 września 2014, 23:31
Może kupujecie oliwę złego gatunku? Oliwa w zależności od pochodzenia ma różny smak. Słabego gatunku, kiepskie i źle przechowywane mieszanki mogą mieś paskudny. Ale są też takie, które zdażało mi się pociągać prosto z butli - tak pyszne (moja ulubiona sithia), tylko że zupełnie inaczej kosztują.
Zamiast oliwy możesz olej rzepakowy, który ma podobne, a nawet nieco bardziej korzystnye proporcje kwasów tłuszczowych. Najlepsze proporcje mają własnie olej rzepakowy i oliwa, pozostałe oleje nie wytrzymują konkurencji. Warunek: muszą to być tłuszcze dobrego gatunku, a nie zleżałe zlewki z dna kadzi.
Ocet jabłkowy czy balsamiczny nie zastąpi oliwy. Można go dodać razem z nią albo innym TŁUSZCZEM. Oliwę, albo inny olej nie dodaje się po to by było mokro, ale żeby wykorzystać witaminy A D E K, które bez dodatku tłuszczu do sałatki pójdą z szumem wodospadu.