- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 sierpnia 2014, 15:01
Wiem, że smażone mięso jest smaczne, apetyczne i przede wszystkim NIEZDROWE i kaloryczne! Ale mam pytanie.. a raczej pytania:
1) Czy można pozwolić sobie raz w tygodniu, przy niedzielnym obiedzie, na smażoną np. pierś z kurczaka?
2) Smażenie na oliwie z oliwek ponoć jest zdrowe.. czy można na oliwie smażyć mięso? I czy będzie jakaś różnica?
Z góry dzięki.
3 sierpnia 2014, 15:04
oj tam jak nie smazysz go na litrze oleju, to moe być. ja używam do smażenia oliwy, czesto smażyłam mięso, bo takie jest własnie najsmaczniejsze.
3 sierpnia 2014, 15:06
jak nie dajesz dużo tłuszczu, to czemu nie :)
3 sierpnia 2014, 15:07
Generalnie panuje pogląd, że na oliwie z oliwek nie powinno się smażyć, chyba że na butelce tejże oliwy jest zaznaczone, że można jej używać do smażenia. Jeśli chodzi o ten temat to polecam poczytać: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/05/uw... , http://centrumoliwy.com/oliwa-z-oliwek-smazenie .
Samo smażenie raz w tygodniu nie uważam, żeby było szkodliwe, chyba że potrawa pływa w tłuszczu, ma grubaśną panierkę, itd. Jeśli usmażysz np. kurczaka na łyżce oliwy to będzie ok.
3 sierpnia 2014, 15:09
wystarczy smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i darować sobie panierki, które chłoną go jak gąbka.
3 sierpnia 2014, 15:09
ja jem często smażone bo gotowane mi przez gardło nie przechodzi a piec za bardzo mi się nie chce
3 sierpnia 2014, 15:22
Ja staram się odżywiać zdrowo ale przez moje wyniki badań muszę jeść dużo mięsa, szczególnie wołowiny. Gotowana ujdzie ale najbardziej lubię udusić mięsko, wcześniej porządnie przysmażając. Robię po prostu marynatę z oliwy i dopiero. Smażoną pierś z kurczaka natomiast uwielbia mój mężczyzna więc też często jest i jakoś po mojej wadze nie widzę, żeby coś mi szło w boki ;) Daję dwie łyżki oliwy i wystarczy pilnować, naprawdę smacznie wychodzi bez paniery czy litrów oleju.
3 sierpnia 2014, 15:44
zamiast smażenia polecam grillowanie, przypraw kotleta tak jak lubisz, zawiń w folię aluminiowà I na kilka minut do grilla
Edytowany przez fattyhatty 3 sierpnia 2014, 15:45