Temat: Smażone potrawy przy odchudzaniu?

Wiem, że smażone mięso jest smaczne, apetyczne i przede wszystkim NIEZDROWE i kaloryczne! Ale mam pytanie.. a raczej pytania:

1) Czy można pozwolić sobie raz w tygodniu, przy niedzielnym obiedzie, na smażoną np. pierś z kurczaka?

2) Smażenie na oliwie z oliwek ponoć jest zdrowe.. czy można na oliwie smażyć mięso? I czy będzie jakaś różnica?

Z góry dzięki.

oj tam jak nie smazysz go na litrze oleju, to moe być. ja używam do smażenia oliwy, czesto smażyłam mięso, bo takie jest własnie najsmaczniejsze.

jak nie dajesz dużo tłuszczu, to czemu nie :)

Pasek wagi

Generalnie panuje pogląd, że na oliwie z oliwek nie powinno się smażyć, chyba że na butelce tejże oliwy jest zaznaczone, że można jej używać do smażenia. Jeśli chodzi o ten temat to polecam poczytać: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/05/uw... , http://centrumoliwy.com/oliwa-z-oliwek-smazenie

Samo smażenie raz w tygodniu nie uważam, żeby było szkodliwe, chyba że potrawa pływa w tłuszczu, ma grubaśną panierkę, itd. Jeśli usmażysz np. kurczaka na łyżce oliwy to będzie ok.

Pasek wagi

wystarczy smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i darować sobie panierki, które chłoną go jak gąbka.

ja jem często smażone bo gotowane mi przez gardło nie przechodzi a piec za bardzo mi się nie chce

ja smaze piers z kurczaka na patelni teflonowej bez tluszczu...z powodzeniem

Ja staram się odżywiać zdrowo ale przez moje wyniki badań muszę jeść dużo mięsa, szczególnie wołowiny. Gotowana ujdzie ale najbardziej lubię udusić mięsko, wcześniej porządnie przysmażając. Robię po prostu marynatę z oliwy i dopiero. Smażoną pierś z kurczaka  natomiast uwielbia mój mężczyzna więc też często jest i jakoś po mojej wadze nie widzę, żeby coś mi szło w boki ;) Daję dwie łyżki oliwy i wystarczy pilnować, naprawdę smacznie wychodzi bez paniery czy litrów oleju.

zamiast smażenia polecam grillowanie, przypraw kotleta tak jak lubisz, zawiń w folię aluminiowà I na kilka minut do grilla

No cóż, ja dopiero jak zrezygnowałam ze smażenia zaczęłam chudnąć z powodzeniem.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.