Temat: dietetyczne naleśniki (max. 110 kcal/1 szt) - podaję przepis :)

Wiem, że niektórzy tu potrafią wyczarować naleśniki jeszcze "chudsze", ale myślę, że te sa też atrakcyjne dla dietujących :)
Przepis podała mi..... pani od ubezpieczeń, w zamierzchłej przeszłości, jak się okazało, wykształcona na technika gastronoma.
400 gr mąki (ja mam pszenną tortową 450)
2 jajka
3 łyżki kefiru
ok. 350 ml wody mineralnej gazowanej
olej do smażenia (policzyłam 2 łyżki, czyli koło 30 ml, ale zużyłam w końcu tylko 4 łyżeczki)
Tajemnicą sukcesu jest dobra patelnia teflonowa, bo na niej można "zaoszczędzić kalorie" z oleju ;)
Oczywiście policzyłam sobie to wszystko, potem policzyłam naleśniki, no i wyszło mi, że jeden ma 110 kcal (ale licząc te 2 łyżki oleju). Naleśniki mam o średnicy około 18-20 cm. Aaaa, i mają oczywiście odrobinę inny smak jako bezmleczne, troszkę bardziej jak jakieś pity czy coś. No - tak czy siak - są smakowite!

Moje są podobne, tylko daje mleko i smarze na teflonie bez żadnego tłuszczu.
ja też smażę bez tłuszczu na teflonie :) i robie dukanowe więc one to już wogóle są  "chudziutkie" :D
a wczoraj zrobiłam sobie dżem ze słodzikiem zamiast cukru :D wyszedł pycha :D
Dziś na obiad naleśniki z dżemem
a ja robię jeszcze inaczej...zamiast mąki daję mleko w proszku i troszkę wody:) i smaże bez tłuszczu
zorcia jak to robisz ? naleśniki bez mąki, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic
> a ja robię jeszcze inaczej...zamiast mąki daję
> mleko w proszku i troszkę wody:) i smaże bez
> tłuszczu

tez mi sie to wydaje nieprawdopodobne- nleko w proszku z wodą tworzy klejąca mazię czyż nie??

A tak w ogole przepis jak na normalne nalesniki, ja robie dukanowe na skrobii kkurydzianej wg dukana 
ja robię z takiej ilości mąki z 1jajkiem i tylko wodą:) i też wychodzą super:) smażone na teflonie z min ilością tłuszczu tylko by nie przywierały:)
a takie jak zorcia robiłam raz, tylko jajko i mleko w proszku:) wychodzi taka gęsta masa i smaży się szybko na teflonie i szybko przypala;) wolę "normalne"
mleko w proszku troszkę wody jajko...faktycznie wychodzi "mazia" ale po usmażeniu nie są takie złe....oczywiście że zawsze lepsze z mąki i ociekające tłuszczem no ale cóż.....
jeszcze jedno pytanko na temat naleśników z mleka w proszku, przecież ono ma taką samą kcal jak mąka wiec smażąc je z mleka gdzie zyskujemy ? na kcal ? na smaku? ilości?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.