15 grudnia 2010, 10:21
Wiem, że niektórzy tu potrafią wyczarować naleśniki jeszcze "chudsze", ale myślę, że te sa też atrakcyjne dla dietujących :)
Przepis podała mi..... pani od ubezpieczeń, w zamierzchłej przeszłości, jak się okazało, wykształcona na technika gastronoma.
400 gr mąki (ja mam pszenną tortową 450)
2 jajka
3 łyżki kefiru
ok. 350 ml wody mineralnej gazowanej
olej do smażenia (policzyłam 2 łyżki, czyli koło 30 ml, ale zużyłam w końcu tylko 4 łyżeczki)
Tajemnicą sukcesu jest dobra patelnia teflonowa, bo na niej można "zaoszczędzić kalorie" z oleju ;)
Oczywiście policzyłam sobie to wszystko, potem policzyłam naleśniki, no i wyszło mi, że jeden ma 110 kcal (ale licząc te 2 łyżki oleju). Naleśniki mam o średnicy około 18-20 cm. Aaaa, i mają oczywiście odrobinę inny smak jako bezmleczne, troszkę bardziej jak jakieś pity czy coś. No - tak czy siak - są smakowite!
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
15 grudnia 2010, 10:31
Moje są podobne, tylko daje mleko i smarze na teflonie bez żadnego tłuszczu.
- Dołączył: 2010-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1282
15 grudnia 2010, 10:39
ja też smażę bez tłuszczu na teflonie :) i robie dukanowe więc one to już wogóle są "chudziutkie" :D
a wczoraj zrobiłam sobie dżem ze słodzikiem zamiast cukru :D wyszedł pycha :D
Dziś na obiad naleśniki z dżemem
- Dołączył: 2008-08-20
- Miasto: Bajka
- Liczba postów: 12809
15 grudnia 2010, 10:48
a ja robię jeszcze inaczej...zamiast mąki daję mleko w proszku i troszkę wody:) i smaże bez tłuszczu
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
15 grudnia 2010, 11:05
zorcia jak to robisz ? naleśniki bez mąki, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic
15 grudnia 2010, 11:21
> a ja robię jeszcze inaczej...zamiast mąki daję
> mleko w proszku i troszkę wody:) i smaże bez
> tłuszczu
tez mi sie to wydaje nieprawdopodobne- nleko w proszku z wodą tworzy klejąca mazię
![]()
czyż nie??
A tak w ogole przepis jak na normalne nalesniki, ja robie dukanowe na skrobii kkurydzianej wg dukana
- Dołączył: 2006-07-15
- Miasto: Portugalia
- Liczba postów: 9487
15 grudnia 2010, 12:06
ja robię z takiej ilości mąki z 1jajkiem i tylko wodą:) i też wychodzą super:) smażone na teflonie z min ilością tłuszczu tylko by nie przywierały:)
- Dołączył: 2006-07-15
- Miasto: Portugalia
- Liczba postów: 9487
15 grudnia 2010, 12:09
a takie ja
k zorcia
robiłam raz, tylko jajko i mleko w proszku:) wychodzi taka gęsta masa i smaży się szybko na teflonie i szybko przypala;) wolę "normalne"
- Dołączył: 2008-08-20
- Miasto: Bajka
- Liczba postów: 12809
15 grudnia 2010, 12:40
mleko w proszku troszkę wody jajko...faktycznie wychodzi "mazia" ale po usmażeniu nie są takie złe....oczywiście że zawsze lepsze z mąki i ociekające tłuszczem no ale cóż.....
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
15 grudnia 2010, 12:50
jeszcze jedno pytanko na temat naleśników z mleka w proszku, przecież ono ma taką samą kcal jak mąka wiec smażąc je z mleka gdzie zyskujemy ? na kcal ? na smaku? ilości?