Temat: Czy ja dobrze jem??

Siemka wszystkim:)
Już leci mi 4 tydzień mojego odchudzania... szczerze mówiąc nie wiem czy jem za mało czy za dużo...
Proszę o opinie i pomoc...
Napiszę wam co jadłam wczoraj:

Śniadanie:
2 kawałki chleba (masło) z pastą z tuńczyka + woda z cytryna itd

Obiad:
(nie miałam na niego czasu ale zjadłam) Jogurt Danio

Kolacja:
2 kawałki chleba (masło) + ser +metka

+ napoje do tego
I staram sie co drugi dzień ćwiczyć, albo siłownia albo jakieś własne ćwiczenia w domu..

Pozdarwiam

jogurt to nie obiad :) na obiad możesz zjeść jakieś mięsko i surówkę (bez majonezu) albo rybke i surówkę. albo jajka sadzone z warzywami...

a jogurt na kolację, tylko nie słodki, a naturalny - możesz wrzucić do niego też jakieś muesli albo owoce... chleb i to dwie kromki na kolację podczas diety to nienajlepszy pomysł.

i za mało posilków moim zdaniem. powinno się jeść 4-5. więc na II śniadanie jeszcze jakieś jabłko albo banan :)

Pasek wagi

Caramel89 uwielbiam Cię zawsze masz takie mądre odpowiedzi!

danio na obiad?! Chyba na deser, ale nie na obiad...
wydaje mi się, że za dużo jesz rzeczy przetworzonych, zamiast pasty z tuńczyka zjedz tuńczyka plus jakieś warzywa, jeśli pieczywo to razowe lub chrupkie. Dokładaj więcej warzyw, to zdrowe najadanie się ;) i więcej białka (ser, jajka, chude ryby, chude mięso).
Dobre odżywianie wymaga namysłu i trochę czasu na przygotowanie (jeśli nie masz czasu w ciągu dnia, to możesz przygotowywać sobie gotowe posiłki dzień wcześniej)
Chleb oczywiście razowy, a ta pasta z tuńczyka własnej produkcji (bez majonezu) ? Jeśli nie, wywal z diety. Dostepne w sklepach to bomby kaloryczne - LISNER-a

ma np. 381 kcal/100 g i aż 38 g tłuszczu, przy tylko 8 g białka. Jogurt Danio na obiad odpada - mocno przetworzony,zero pożytecznych składników odżywczych, pewnie wysokie IG. Kolację do kitu, do metki nie wiadomo co mielą, zresztą o ile dobrze pamiętam ma dużo tłuszczu. Brakuje drugiego śniadania i podwieczorka. Mało białka i ZDROWYCH tłuszczy.


Poprawa Twojego jadłospisu (oczywiście to tylko przykład, nie jedz tak codziennego, bo monotonia to najgorszego to czego może dojść w diecie)


Śniadanie:  Kostka twarogu chudego (250 g) zmieszana z szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, pieprzem, solą i maggą 

II śniadanie: mała grahamka + 10 dag polędwicy drobiowej, średniej wielkości jabłko

Obiad: pół piersi kurczaka bez skóry, sałata polana łyżką (10 g) oliwy z oliwek, 5 dag ryżu brązowego (masa po ugotowaniu)

Podwieczorek: duży banan

Kolacja: 3 jajka na twardo


Dodaj do jadłospisu tłuste ryby. Co jakiś czas na podwieczorek możesz wrzucić np. 5 kostek czekolady mlecznej (choć lepsza gorzka) czy połówkę drożdzówki, bo lepiej od czasu zjeść coś "zakazanego" w małej, nieszkodliwej dla diety ilości niż rzucić się na ten produkt i zjeść za jednym zamachem np. trzy tabliczki czekolady czy 5 drożdzówek.




PODSTAWY UKŁADANIA DIETY

Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać produkty? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu. Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść.
Temat został potraktowany ogólnie, nie jest to konkretna dieta, bo nie da się ułożyć jednej rozpiski dla wszystkich. Każdy jednak kto zaznajomi się z tym tematem powinien mieć solidne podstawy do ułożenia własnej diety.



BIAŁKA

Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować.

Źródłami białka są:
* jajka
- jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe.
* mięsa
- drób (kurczak, indyk) - ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu
- wołowina - bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu
- wieprzowina - szczególnie te chude części - schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu.
* ryby
- ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste.
* owoce morza
- krewetki, małże...
Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia.
* twarogi
- twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.


TŁUSZCZE
Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny itp.
Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest co najmniej 1 do 4.
Źródłami tłuszczy są:
* tłuste ryby morskie
- to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA).
- tran - jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na mojej liście suplementów.
- omega-3 - j.w.
* orzechy
- włoskie, brazylijskie, migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie.
* oleje
- lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu.


WĘGLOWODANY
Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii.
Źródłami węglowodanów są:
* nasiona
- kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo
- biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu.
- miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy
- owoce - źródło fruktozy

poza tym warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa;) oraz woda i herbatki (zielona, pu-erh i ziołowe)
4-5 posiłków jedzonych regularnie, kolacja na 3 godziny przed spoczynkiem.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.