- Dołączył: 2010-11-07
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 46
10 grudnia 2010, 12:11
Siemka wszystkim:)
Już leci mi 4 tydzień mojego odchudzania... szczerze mówiąc nie wiem czy jem za mało czy za dużo...
Proszę o opinie i pomoc...
Napiszę wam co jadłam wczoraj:
Śniadanie:
2 kawałki chleba (masło) z pastą z tuńczyka + woda z cytryna itd
Obiad:
(nie miałam na niego czasu ale zjadłam) Jogurt Danio
Kolacja:
2 kawałki chleba (masło) + ser +metka
+ napoje do tego
I staram sie co drugi dzień ćwiczyć, albo siłownia albo jakieś własne ćwiczenia w domu..
Pozdarwiam
- Dołączył: 2009-12-28
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 3961
10 grudnia 2010, 12:17
jogurt to nie obiad :) na obiad możesz zjeść jakieś mięsko i surówkę (bez majonezu) albo rybke i surówkę. albo jajka sadzone z warzywami...
a jogurt na kolację, tylko nie słodki, a naturalny - możesz wrzucić do niego też jakieś muesli albo owoce... chleb i to dwie kromki na kolację podczas diety to nienajlepszy pomysł.
i za mało posilków moim zdaniem. powinno się jeść 4-5. więc na II śniadanie jeszcze jakieś jabłko albo banan :)
- Dołączył: 2007-09-10
- Miasto: To Tu To Tam
- Liczba postów: 8155
10 grudnia 2010, 12:42
danio na obiad?! Chyba na deser, ale nie na obiad...
10 grudnia 2010, 12:55
wydaje mi się, że za dużo jesz rzeczy przetworzonych, zamiast pasty z tuńczyka zjedz tuńczyka plus jakieś warzywa, jeśli pieczywo to razowe lub chrupkie. Dokładaj więcej warzyw, to zdrowe najadanie się ;) i więcej białka (ser, jajka, chude ryby, chude mięso).
Dobre odżywianie wymaga namysłu i trochę czasu na przygotowanie (jeśli nie masz czasu w ciągu dnia, to możesz przygotowywać sobie gotowe posiłki dzień wcześniej)
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
10 grudnia 2010, 13:42
Chleb oczywiście razowy, a ta pasta z tuńczyka własnej produkcji (bez majonezu) ? Jeśli nie, wywal z diety. Dostepne w sklepach to bomby kaloryczne - LISNER-a
ma np. 381 kcal/100 g i aż 38 g tłuszczu, przy tylko 8 g białka. Jogurt Danio na obiad odpada - mocno przetworzony,zero pożytecznych składników odżywczych, pewnie wysokie IG. Kolację do kitu, do metki nie wiadomo co mielą, zresztą o ile dobrze pamiętam ma dużo tłuszczu. Brakuje drugiego śniadania i podwieczorka. Mało białka i ZDROWYCH tłuszczy.
Poprawa Twojego jadłospisu (oczywiście to tylko przykład, nie jedz tak codziennego, bo monotonia to najgorszego to czego może dojść w diecie)
Śniadanie: Kostka twarogu chudego (250 g) zmieszana z szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, pieprzem, solą i maggą
II śniadanie: mała grahamka + 10 dag polędwicy drobiowej, średniej wielkości jabłko
Obiad: pół piersi kurczaka bez skóry, sałata polana łyżką (10 g) oliwy z oliwek, 5 dag ryżu brązowego (masa po ugotowaniu)
Podwieczorek: duży banan
Kolacja: 3 jajka na twardo
Dodaj do jadłospisu tłuste ryby. Co jakiś czas na podwieczorek możesz wrzucić np. 5 kostek czekolady mlecznej (choć lepsza gorzka) czy połówkę drożdzówki, bo lepiej od czasu zjeść coś "zakazanego" w małej, nieszkodliwej dla diety ilości niż rzucić się na ten produkt i zjeść za jednym zamachem np. trzy tabliczki czekolady czy 5 drożdzówek.
Edytowany przez atrociraptor 10 grudnia 2010, 13:43
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 grudnia 2010, 13:43
PODSTAWY
UKŁADANIA DIETY
Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać
produkty? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu.
Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach,
bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść.
Temat został potraktowany ogólnie, nie jest to konkretna dieta, bo nie da się
ułożyć jednej rozpiski dla wszystkich. Każdy jednak kto zaznajomi się z tym
tematem powinien mieć solidne podstawy do ułożenia własnej diety.
BIAŁKA
Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm
nie potrafi ich syntezować.
Źródłami białka są:
* jajka
- jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy
żółtek, bo są one zbyt wartościowe.
* mięsa
- drób (kurczak, indyk) - ze względu na sporą zawartość białka przy
jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu
- wołowina - bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać
wołowinę do jadłospisu
- wieprzowina - szczególnie te chude części - schab, szynka, czasem można też
włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze
względu na zawartość tłuszczu.
* ryby
- ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak
łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych
omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste.
* owoce morza
- krewetki, małże...
Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu
dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka
powinniśmy spożywać w ciągu dnia.
* twarogi
- twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o
takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc
potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy
półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 grudnia 2010, 13:44
TŁUSZCZE
Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi
źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy
czy układ hormonalny itp.
Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do
omega-6 jest co najmniej 1 do 4.
Źródłami tłuszczy są:
* tłuste ryby morskie
- to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
(DHA i EPA).
- tran - jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego
tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na mojej liście suplementów.
- omega-3 - j.w.
* orzechy
- włoskie, brazylijskie, migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość
kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na
ciągły deficyt tego w diecie.
* oleje
- lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ
sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 grudnia 2010, 13:44
WĘGLOWODANY
Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii.
Źródłami węglowodanów są:
* nasiona
- kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo
- biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu.
- miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy
- owoce - źródło fruktozy
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 grudnia 2010, 13:46
poza tym warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa;) oraz woda i herbatki (zielona, pu-erh i ziołowe)
4-5 posiłków jedzonych regularnie, kolacja na 3 godziny przed spoczynkiem.