- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 grudnia 2010, 21:55
13 grudnia 2015, 00:32
zrobiłam dziś kilka sztuk na próbę z przepisu magpie i pierniczki wyszly super, mięciutkie :-) dziękuję za taki fajny przepis!
13 grudnia 2015, 12:00
Uff, właśnie zagniotłam cisto z przepisu magpie, za parę dni biorę się za pieczenie. Dam znać jak wyjdą
13 grudnia 2015, 21:48
moje juz w polewie, czesc popakowana do rozdania, reszta w pudle czeka tzn. zjadamy po trochu :)
Dziewczyny ciesze sie, ze pierniczki Wam smakuja :)
14 grudnia 2015, 14:11
Nie wiem z jakiego przepisu robisz ale jesli z mojego to ciasta nie mozna walkowac cieniutko. Ciasto jest twarde ale trzeba przed walkowaniem po kawalku wyrabiac, pod wplywem cieplych dloni stanie sie elastyczne.Witam witam i o zdrowie pytam! :DJa planuje pieczenie na jutro - pierwsza partia, druga bedzie za tydzien bo ja tak na raty i po troszeczku zawsze robie). Ciasto siedzi w lodowce od ponad tygodnia, jakies bardzo twarde mi wyszlo, mam nadzieje, ze da sie rozwalkowac na cieniutko i ze sie nie pokruszy, trzymajcie kciuki.
Ja robie bezglutenowe wiec wypieki wychodza rozne w zaleznosci od tego jaka maka mi sie trafi :) Ciasto bylo jednak zbyt twarde, musialam dodac troche mleka, upieklam tylko dwie blachy, ciasto mi sie troszke rozwarstwilo niczym francuskie i zrobily sie babelki powietrza, czegos takiego jeszcze nigdy nie mialam! Pewnie nie wyrobilam dokladnie po dodaniu tego mleka, reszta ciasta wrocila wiec do lodowki, niech sie przegryzie i w nastepny weekend sprobuje jeszcze raz.
Widze, ze Ebek tez ma w tym roku przeboje :D
15 grudnia 2015, 14:11
Waracam i chwalę się efektami :) Nie wiem co zpierniczyłam, wyszły mi jak z kruchego ciasta a nie gładziutkie jak Wasze. Ale są idealnie pyszne, dzięki Magpie za przepis :)
Tyle mi wyszło z kilograma mąki:
A tutaj jedna z chyba siedmiu blach:
15 grudnia 2015, 14:12
Moje juz upieczone 264 sztuki :)
genialne te pierniczki, wyglądają pięknie :) Pozwolę sobie wykorzystać przepis
16 grudnia 2015, 01:50
genialne te pierniczki, wyglądają pięknie :) Pozwolę sobie wykorzystać przepisMoje juz upieczone 264 sztuki :)
16 grudnia 2015, 10:56
U mnie na razie 4kg piernika dojrzewającego (waga przed sklejeniem warstw) - będą dwa, jeden staropolski z powidłami i sułtański z masą figowo-pomarańczowo-miodiową z bakaliami. Do tego 2kg pierniczków "całusków" z prepisu Szymanderskiej. Jeszcze trochę czasu do świąt zostało, więc sytuacja może być rozwojowa . Kusi mnie min. przepis na pierniczki miętowe.
27 grudnia 2015, 16:52
U mnie też dużo i pyszne :) Przyprawy mieliłam ręcznie i wrzuciłam 100g na 1kg mąki więc są mega korzenne, aż w język szczypią - takie lubimy najbardziej.
Tutaj tradycyjnie świąteczne kolorki:
A tutaj wersja zimowa: