Temat: ja piernicze-pierniczki

mam ochote pierwszy raz w zyciu upiec pierniczki, mam nawet przepis z pamietnika Iwy...Moja byla tesciowa robila pyszne,lukrowane,wielkoksztaltne?piekla ktoras z Was?macie jakies faje przepisy?mniam:)

zrobiłam dziś kilka sztuk na próbę z przepisu magpie i pierniczki wyszly super, mięciutkie :-) dziękuję za taki fajny przepis!

Uff, właśnie zagniotłam cisto z przepisu magpie, za parę dni biorę się za pieczenie. Dam znać jak wyjdą :D

Pasek wagi

moje juz w polewie, czesc popakowana do rozdania, reszta w pudle czeka tzn. zjadamy po trochu :)

Dziewczyny ciesze sie, ze pierniczki Wam smakuja :)

magpie101 napisał(a):

mysz57 napisał(a):

Witam witam i o zdrowie pytam! :DJa planuje pieczenie na jutro - pierwsza partia, druga bedzie za tydzien bo ja tak na raty i po troszeczku zawsze robie). Ciasto siedzi w lodowce od ponad tygodnia, jakies bardzo twarde mi wyszlo, mam nadzieje, ze da sie rozwalkowac na cieniutko i ze sie nie pokruszy, trzymajcie kciuki.
Nie wiem z jakiego przepisu robisz ale jesli z mojego to ciasta nie mozna walkowac cieniutko. Ciasto jest twarde ale trzeba przed walkowaniem po kawalku wyrabiac, pod wplywem cieplych dloni stanie sie elastyczne.

Ja robie bezglutenowe wiec wypieki wychodza rozne w zaleznosci od tego jaka maka mi sie trafi :) Ciasto bylo jednak zbyt twarde, musialam dodac troche mleka, upieklam tylko dwie blachy, ciasto mi sie troszke rozwarstwilo niczym francuskie i zrobily sie babelki powietrza, czegos takiego jeszcze nigdy nie mialam! Pewnie nie wyrobilam dokladnie po dodaniu tego mleka, reszta ciasta wrocila wiec do lodowki, niech sie przegryzie i w nastepny weekend sprobuje jeszcze raz.

Widze, ze Ebek tez ma w tym roku przeboje :D

Waracam i chwalę się efektami :) Nie wiem co zpierniczyłam, wyszły mi jak z kruchego ciasta a nie gładziutkie jak Wasze. Ale są idealnie pyszne, dzięki Magpie za przepis :)

Tyle mi wyszło z kilograma mąki:

A tutaj jedna z chyba siedmiu blach:

Pasek wagi

magpie101 napisał(a):

Moje juz upieczone 264 sztuki :)

genialne te pierniczki, wyglądają pięknie :) Pozwolę sobie wykorzystać przepis

iga333 napisał(a):

magpie101 napisał(a):

Moje juz upieczone 264 sztuki :)
genialne te pierniczki, wyglądają pięknie :) Pozwolę sobie wykorzystać przepis
jak zakladalam ten watek 5 lat temu,nie sadzilam,ze bedzie sie cieszyl,az takim powodzeniem.A przepis Magpie bezcenny,przez lata pieklam!mniam!pozdrawiam wszystkie popierniczone!Zoyka

U mnie na razie 4kg piernika dojrzewającego (waga przed sklejeniem warstw) - będą dwa, jeden staropolski z powidłami i sułtański z masą figowo-pomarańczowo-miodiową z bakaliami. Do tego 2kg pierniczków "całusków" z prepisu Szymanderskiej. Jeszcze trochę czasu do świąt zostało, więc sytuacja może być rozwojowa ;). Kusi mnie min. przepis na pierniczki miętowe.

Nie zrobiłam w tym roku zdjęć pierników:( Wyszły pyszne i duuuuużo:)

Pasek wagi

U mnie też dużo i pyszne :) Przyprawy mieliłam ręcznie i wrzuciłam 100g na 1kg mąki więc są mega korzenne, aż w język szczypią - takie lubimy najbardziej.

Tutaj tradycyjnie świąteczne kolorki:

A tutaj wersja zimowa:

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.