- Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
9 grudnia 2010, 21:55
mam ochote pierwszy raz w zyciu upiec pierniczki, mam nawet przepis z pamietnika Iwy...Moja byla tesciowa robila pyszne,lukrowane,wielkoksztaltne?piekla ktoras z Was?macie jakies faje przepisy?mniam:)
- Dołączył: 2010-11-10
- Miasto: Niedaleko Lasu
- Liczba postów: 724
19 grudnia 2012, 00:06
![]()
![]()
Moje nadziewane zakonczyly piernikowanie w tym roku :)
A jak u Was akcje piernikowe?
- Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
28 grudnia 2012, 14:23
ja dodam zdjecie niedlugo jak bede wklejala do pamietnika
:)cmok popierniczone moje:)
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15695
9 listopada 2013, 13:57
Pozytywnie popierniczone kobitki, jesteście? :)
Listopad już, trzeba myśleć nad zarabianiem ciasta :D
Już nie mogę się doczekać ich pieczenia :)
- Dołączył: 2013-11-09
- Miasto: łódź
- Liczba postów: 56
9 listopada 2013, 17:37
To zdjęcie na 1 stronie z tyloma piernikami <3
- Dołączył: 2013-02-21
- Miasto:
- Liczba postów: 1412
9 listopada 2013, 20:04
Kiedy robić te pierniczki?
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15695
9 listopada 2013, 21:41
Ciasto możesz zrobić już na dniach, im dłużej poleży, tym lepiej :)
Ja robiłam zazwyczaj na początku grudnia ciasto- zresztą, wszystko jest w wątku :)
Halo, halo zoyka i magpie, gdzie jesteście? :D
- Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
9 listopada 2013, 21:45
ja robie na poczatki grudnia.pewnie pozre polowe suroweg,jak zwykle:)buziaki
- Dołączył: 2011-03-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 477
10 listopada 2013, 11:11
Przeczytałam cały wątek, chyba większość osób wypróbowała przepis magpie, więc i ja jej zaufam - zrobię w tym roku pierniczki. Myślicie, że za wcześnie będzie jak ciasto teraz przygotuję? Przeczytałam, że ma długo leżeć w lodówce, ale kilka tygodni to chyba przesada :)? I Jeżeli w tym tygodniu zrobię, to kiedy je upiec? Nie chcę, żeby stwardniały do świąt. Może powstrzymać się z tym zapałem jednak do początku grudnia? Nigdy nie robiłam pierniczków, help!
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15695
10 listopada 2013, 12:14
martek, ja robiłam ciasto, z tego co pamietam na początku grudnia, albo troszkę wcześniej.
Nic się nie stanie, jesli zrobiłabyś już teraz, a upiekła w połowie grudnia.
Ciasto jest super- na początku może wydawać się, że nie uda się go "ogarnąć", wyrobić, ale po kilku sekundach składniki się łączą i robi się jednolita masa :)
Pierniczki wychodzą miękkie (oczywiście jesli za cienko nie rozwalkujemy ciasta)- ja robię najwiecej z marmoladą :)
- Dołączył: 2011-03-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 477
10 listopada 2013, 14:30
Ok dziękuję bardzo za odpowiedź, postanowiłam ciasto zrobić pod koniec listopada na wszelki wypadek ze względu na masło, które może się chyba zepsuć w tym surowym cieście stojąc miesiąc :) Ale bardzo się już nastawiłam na te pierniczki i zrobię na pewno :)