Temat: ciasteczka/krówki

Mam w planach zrobienie ciasteczek, bądź krówek ciągutek na prezent świąteczny..
Tyle, że mam wątpliwości czy jak zaczne je robić jutro i zapakuje w ozdobiony celofan to przetrwają one do świąt i nie stracą smaku?

znacie jakieś fajne przepisy na takie samorobne prezenty? ^-^
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor (przepis sprawdzony, piekę je co rok... zapakowane w puszki spokojnie przetrwają do świąt...)

składniki:

300 ml miodu
400 g cukru
350 g masła
300 ml śmietanki kremówki
1,5 kg mąki
1,5 lyżki stołowej imbiru
1,5 lyżki stołowej cynamonu
1 lyżka stołowa goździków
1 lyżka stołowa proszku do pieczenia

Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy (można lekko podgrzać). Ubić
śmietankę i powoli dodawać do "ciasta" (przestudzonego). Rozpuścić proszek do
pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do "ciasta". Dodawać stopniowo mąkę
tak, aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć
do lodówki. Następnego dnia rozwałkować (cienko, ok. 2-3mm), powycinać dowolne kształty i ułożyć na papierze do pieczenia, a następnie wstawiać do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 175 C przez 10-15 minut (aż się zarumienią).

Pzdr
chcesz ciasteczka czy pierniki?
Bo jak pierniki to mam 2 sprawdzone przepisy:

1. Mięciutkie i puchate
PIERNIKI MOJEJ TEŚCIOWEJ ;)
:arrow: 1 kg.mąki
:arrow: 1paczka przypraw do pierników
:arrow: 3 łyżki kakao
:arrow: 1miód (25dag)
:arrow: 1kostka margaryny
:arrow: 6 jaj
:arrow: 2 szkl.cukru
:arrow: 1 łyżka amoniaku
Cukier przepalić z ćwierć szklanki wody (ma być zabarwiony na brązowo ale nie spalony). Dodać miód i margarynę(masło) i wszystko razem zagotować. Wlać do miski i poczekać aż ostygnie. Dodać pozostałe składniki bez jaj i amoniak rozrobiony w łyżce śmietanki lub mleka. Na koniec dodać jaja i wyrobić ciasto ! Pozostawić na kilka godzin lub do następnego dnia w chłodnym miejscu. Z rozwałkowanego na około 0,5 cm ciasta wykrawać foremkami pierniki i piec w temperaturze około 180 st. C ok. 15 min.. Po wystygnięciu udekorować według uznania lukrem i posypka.

2. typowo korzenne, twardsze, do pochrupania (przepis z IKEI)
SZWEDZKIE PIERNICZKI "PEPPARKAKOR"
300 ml miodu
400 g cukru
350 g masła
3oo ml kremówki
1 1/2 łyżki imbiru
1 1/2 kg mąki
1 1/2 łyżki cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta.
Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta.
Dodawać stopniowo mąkę, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji.
Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki.
Następnego dnia rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i wsadzić do gorącego piekarnika.
Piec przez 10-15 minut w 175 stopniach aż się zrumienią.
Gotowe pierniczki można udekorować lukrem.
Z podanych składników uzyskamy około 500 pierniczków.

albo upiecz najzwyklejsze kruche, przepisów w necie mnóstwo, powycinaj różne kształty i ozdób masa kajmakową (gotowa z puszki toffi) oraz orzechami i innymi bakaliami:)
 a ciasteczka jakie ? ^_^ chętnie poznam przepis i dziękuję za powyższe.

a co do krówek ciągutek..przetrwają zawinięte w celofan?
zrobiłabym jakieś ciastka i cukierki, żeby nie było monotonicznie.
Pierniczki całuski i pierniczki nadziewane powidłem

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki płynnego miodu

1 jajko

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników

1 łyżka wody

 

Ponadto:

1 tabliczka czekolady

1/4 szklanki mleka

cukrowa posypka

Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy.

799

Gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.

800

Do ostudzonej masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w jednej łyżce wody sodę, przyprawę do pierników i przesianą na sitku mąkę.

801

Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż przez 10 minut.  Wymiksowane ciasto wkładamy na 1 godzine do lodówki.

802

Schłodzone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy tak aby nie kleiło się do rąk, cały czas  podsypując mąką.

803

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.

804

Jedną połowę ciasta wałkujemy na cienki placek, cały czas podsypując mąką i wycinamy różne kształty ciastek.

805

806

Powycinane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do tem180'C przez około 15 minut.

807

Gdy ciasto na pierniki  zostało dobrze wyrobione, pierniczki w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Upieczone i zrumienione ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Pierniczki ozdabiamy według upodobań.

808

809

Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na połowie rozwałkowanego placka nakładamy łyżeczką niewielkie ilości  powidła w odstępach około 3 cm.

810

Z powidłem.......................................................................

Ciasto na którym jest powidło przykrywamy drugą połową ciasta i w miejscu gdzie powstały wybrzuszenia po  powidle wycinamy foremką pierniczki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

811

Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut.

812

Upieczone i zrumienione pierniczki odstawiamy do ostygnięcia.

813

Czekoladę  rozpuszczamy w mleku na jednolitą masę lekko podgrzewając, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Nadziewane pierniczki obmaczamy w przestudzonej czekoladzie.

815

A następnie obsypujemy cukrową posypką i odkładamy, aby czekoladowa polewa zastygła. Smacznego !!!

816

817

818

kruche ciasteczka to maka, masło i cukier;) przepisów poszukaj w google i wybierz taki, który Ci się podoba.....możesz je ozdobić masą korówkową, powidłami, dżemami,itp
zgadzam się, bardzo dziękuję. x] <3
te pierniki wyglądają świetnie.
> ja dostałam ostatnio od jednej z Vitalijek przepis
> na pierniczki, podobno nie da się ich "skiepścić"
> i są pyszne - będę robić też na prezent, przed
> świętami:)cytuję - mam nadzieję, że się nie obrazi
> :) :*" PIERNIKI
> 600g mąki,
> 200ml miodu,
> 200g cukru,
> 2 jajka,
> 2 łyżki masła,
> 2 łyżki sody,
> paczka przyprawy korzennej do piernika
> - na stole wszystko razem mieszasz - a raczej
> ugniatasz i co chwilę dosypujesz mąki do
> odpowiedniej nielepiącej konsystencji.
> Wałkujesz, wycinasz i pieczesz w temp. 180 stopni
> około 8 -10 minut.
> (ja wkładałam cienkie więc na 6 min wystarczyło )
> jak ostygną ozdabiasz.
> pyszotkaaa -około 70 pierników średnich (ja
> robiłam malutkie to prawie 300 mi wyszło ) "


tylko 2 łyżki masła?
to jakieś odtłuszczone pierniczki?
a jakie są w smaku?
Pasek wagi

ja mam przepis na krówki. Jak je zrobiłam to były bardziej z tych klejących, ale im dłużej leżały tym bardziej kruche się robiły. Nie wiem, czy wytrzymają do Świąt, jeśli teraz byś je zrobiła, ale u mnie leżały tydzień

moje krówki wyglądały tak:

przepis w moim pamiętniku: http://vitalia.pl/index.php/mid/49/fid/341/diety/odchudzanie/du_id/919343/t_id/15870 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.