- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 grudnia 2010, 12:22
9 grudnia 2010, 12:29
9 grudnia 2010, 12:42
9 grudnia 2010, 12:43
9 grudnia 2010, 12:45
9 grudnia 2010, 12:47
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki płynnego miodu
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka wody
Ponadto:
1 tabliczka czekolady
1/4 szklanki mleka
cukrowa posypka
Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy.
Gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w jednej łyżce wody sodę, przyprawę do pierników i przesianą na sitku mąkę.
Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż przez 10 minut. Wymiksowane ciasto wkładamy na 1 godzine do lodówki.
Schłodzone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy tak aby nie kleiło się do rąk, cały czas podsypując mąką.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną połowę ciasta wałkujemy na cienki placek, cały czas podsypując mąką i wycinamy różne kształty ciastek.
Powycinane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do tem180'C przez około 15 minut.
Gdy ciasto na pierniki zostało dobrze wyrobione, pierniczki w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Upieczone i zrumienione ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Pierniczki ozdabiamy według upodobań.
Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na połowie rozwałkowanego placka nakładamy łyżeczką niewielkie ilości powidła w odstępach około 3 cm.
Z powidłem.......................................................................
Ciasto na którym jest powidło przykrywamy drugą połową ciasta i w miejscu gdzie powstały wybrzuszenia po powidle wycinamy foremką pierniczki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut.
Upieczone i zrumienione pierniczki odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w mleku na jednolitą masę lekko podgrzewając, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Nadziewane pierniczki obmaczamy w przestudzonej czekoladzie.
A następnie obsypujemy cukrową posypką i odkładamy, aby czekoladowa polewa zastygła. Smacznego !!!
9 grudnia 2010, 12:47
9 grudnia 2010, 12:58
9 grudnia 2010, 13:19
ja mam przepis na krówki. Jak je zrobiłam to były bardziej z tych klejących, ale im dłużej leżały tym bardziej kruche się robiły. Nie wiem, czy wytrzymają do Świąt, jeśli teraz byś je zrobiła, ale u mnie leżały tydzień
moje krówki wyglądały tak:
przepis w moim pamiętniku: http://vitalia.pl/index.php/mid/49/fid/341/diety/odchudzanie/du_id/919343/t_id/15870