Dziś w programie "Ugotowani" był fajny przepis ze szpinakiem :)
Przysmak Popaye'aczyli pieczony łosoś podany na szpinaku w sosie z sera pleśniowego
(czas przygotowania: 40 – 50 minut; z marynowaniem około 3 godzin)
• 4 x 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
• 50 ml oliwy z oliwek
• 2 cebule pokrojone w kostkę
• 4 ząbki świeżego czosnku
• 4 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
• 100 ml białego wytrawnego wina
• 300 g sera pleśniowego
• 300 ml śmietany 36%
• 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
• sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz do smaku
• 1 opakowanie pomidorków cherry
• 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
• 3 cebule dymki posiekane razem ze szczypiorem
• 100 g kiełków słonecznika
Marynata:
• 100 ml oliwy z oliwek
• 4 rozgniecione ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 1 łyżka pieprzu cytrynowego
• sól do smaku
Sposób wykonania
Myjemy łososia, suszymy papierowym ręcznikiem, marynujemy we
wszystkich składnikach marynaty i odstawiamy do lodówki na około 2
godziny. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy
cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pomidory suszone. Po chwili wlewamy
białe wino, dodajemy ser pleśniowy oraz śmietanę. Gotujemy kilka minut, a
gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony, odciśnięty z wody i posiekany
szpinak. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Łososia
układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180° C. Przygotowany wcześniej szpinak w sosie z sera
pleśniowego rozkładamy na talerzu, a na nim pieczonego łososia. Całość
dekorujemy pomidorami cherry połączonymi z orzeszkami piniowymi, dymką
oraz kiełkami słonecznika.