- Dołączył: 2010-10-10
- Miasto:
- Liczba postów: 187
28 listopada 2010, 09:14
każdy z nas ma czasem chwile słabości i chce zjeść coś innego lub swoją ulubioną potrawę ( wszyscy jesteśmy tylko ludźmi).
Proponuje zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy. Łatwiej będzie nam przetrwać dietę. 
jeżeli dowiemy się jak możemy stworzyć niskokaloryczny zamiennik naszej ulubionej potrawy np coś z gatunku fast food'ow. Edytowany przez sweet.beybe 4 grudnia 2010, 09:23
- Dołączył: 2011-02-14
- Miasto: Tarnowo Podgórne
- Liczba postów: 750
23 maja 2011, 09:19
Szkoda, że tak dawno nikt nie dodawał tutaj przepisów. Te co znalazłam są bardzo ciekawe. Zachęcam do wpisywania swoich pomysłów na smaczne i niskokaloryczne dania.
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
23 maja 2011, 10:51
No to ja wrzucę parę przepisów na moje ulubione surówki do obiadu.
Z białej kapusty I:
- cienko poszatkowana kapusta biała, może być wcześniej posolona i odciśnięta z nadmiaru soku(ja wolę bez odciskania, solę lekko przed wymieszaniem
- marchew starta na dużych oczkach
- czerwona cebula drobno posiekana
- oliwa z sokiem z cytryny, pieprzem, solą(jeśli nie dodawałam jej wcześniej)
- koper lub natka pietruszki
Z białej kapusty II:
- kapusta biała
- kawałek startej marchewki, selera, ogórek kiszony, pół jabłka, drobno pokrojona cebula
- kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny
- jogurt naturalny, może być rozmieszany z majonezem pół na pół, pieprz
Z białej kapusty III:
- poszatkowana młoda kapusta
- świeży ogórek pokrojony w kostkę
- zielona papryka pokrojona w "makaronik"
- kawałek startej kalarepy i czerwonej cebuli
- oliwa, sok z cytryny, koperek, szczypta suszonej lub świeżej mięty
Z białej kapusty IV:
- biała kapusta
- kwaśne jabłko
- pokrojone orzechy włoskie, mogą być też laskowe
- gęsty jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego
- natka pietruszki lub koperek, szczypta cukru, pieprzu, soli
Z marchwi na słodko:
- marchew starta na tarce o drobnych oczkach
- łyżka pestek słonecznika
- łyżka namoczonych pod przykryciem, pokrojonych na mniejsze kawałki rodzynek
- szczypta cukru(używam brzozowego), jogurt naturalny
Z selera z jabłkiem:
- starty na tarce seler i kwaśne jabłko, pokropione sokiem z cytryny
- łyżka pokruszonych orzechów włoskich
- mały kawałek(plasterek) posiekanej cebuli
- jogurt naturalny(może być z dodatkiem majonezu)
- natka pietruszki
Z porów z owocami:
- białe części 2 dużych porów
- kwaśne jabłko
- 20 śliwek węgierek
- łyżeczka cukru(brzozowego)
- sok z cytryny
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Pory pokroić w bardzo cienkie półplasterki, posypać solą, cukrem, odstawić, żeby złapały smak. Śliwki i jabłko pokroić w cienkie paseczki, pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić, posypać natką pietruszki.
Z kapusty pekińskiej I:
- kapusta pekińska pół dużej główki
- mała cebula lub por
- ogórki konserwowe/kiszone 2-3 szt.
- pomidory 2-3 małe lub 1 duży
- pół czerwonej papryki
- kukurydza konserwowa 3-4 łyżki
- sos: jogurt naturalny z przeciśniętymi 1-2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem, natką pietruszki
Z kapusty pekińskiej II:
- kapusta pekińska
- zielony ogórek pokrojony w półplasterki
- duży pomidor
- kolorowa papryka: zielona, żółta, czerwona
- cebula ze szczypiorem
- sos z oliwy i octu winnego/jabłkowego, suszona lub świeża bazylia, sól, pieprz, ew. chili w proszku
25 maja 2011, 22:48
No to może i ja coś od siebie dodam:), przepisy mojego autorstwa zainspirowane dietą dukana, ale nie dukanowskie:)
Naleśniki - 6szt, z sosem truskawko-bananowym, jak ktoś ma dobrą patelnię teflonową to można zrobić cieńsze i więcej wyjdzie:
Naleśniki
- 125ml mleka 0,5%,
- 20g pszennych+żytnich,
- 5x jajko,
- twaróg 150g,
- truskawki 300g,
- łyżeczka oliwy,
- serek wiejski 150g,
- mąka kukurydziana 30g,
- pół banana 70g,
1030 kcal/:3 = 344 kcal![]()
25 maja 2011, 22:50
Sałatka z kurczakiem
- mieszanka sałat 120g,
- kurczak 400g,
- kefir 200ml,
- serek wiejski lekki 150g,
- musztarda 20g,
- oliwa z oliwek łyżka,
- przyprawa gyros,
- koperek suszony i zioła,
20+400+114+121+20+90=
765 kcal // :4 = 190kcal
![]()
więcej przepisów w moim pamiętniku, dopiero się rozkręcam jak co:)
Edytowany przez red.lips 25 maja 2011, 22:52
- Dołączył: 2011-02-11
- Miasto: Przemyśl
- Liczba postów: 440
26 maja 2011, 16:52
kocham was :D ja też mam megaa przepis !
Kurczak z duszonymi brokułami
składniki:
- mała pierś kurczka
- duży brokuł
- duża cebula
- duża brzoskwinia
- łyżka oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego lub maggi
- 2 szklanki bulionu (1 kostka rosołowa i 2 szklanki wodu )
Wykonanie:
pierś kroimy i smażymy na patelni (na oleju lub bez jeśli patelnia jest teflonowa)
dodajemy pokrojoną w kostę brzoskwinię (obrana ze skórki) i posiekaną cebulę
dodajemy różyczki brokuła, zalewamy bulionem, doprawiamy i gotujemy aż brokuł będzie miękki, ok 15 minut, doprawiamy solą i prieprzem, dolewamy sos sojowy lub magę.
Nuggetsy
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka
serek homogenizowany 0% tłuszczu
papryka w proszku
czosnek garnulowany
sól, pieprz
otręby owsiane
PRZYGOTOWANIE:
Marynatę przygotować mieszając serek z papryką, czosnkiem, posolić i popieprzyć.Piersi z kurczaka pokroić na około 5 kawałków wsadzić do marynaty na kilka godzin. Po tym czasie wyciągnąć kurczaka i otoczyć kawałki w otrębach. Piec na papierze do pieczenia około 20 minut w 200 stopniach.
Kosteczki Rybne
Składniki:
2 łyżki Przyprawy do zup, sosów, sałatek
1 kostka Bulionu Warzywnego
300 g filetów rybnych
1 cytryna
3 łyżki oleju
1 białko jajka
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
1 por
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
imbir, sól, pieprz
Pokruj filety w kostkę i skrop sokiem z cytryny.Przygotuj marynatę: przyprawę, imbir, sól i pieprz wymieszaj z białkiem w miseczce. Włóż rybę do marynaty, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki na 20 minut.Usmaż rybę, rozpuść bulion w szklance gorącej wody. Obierz marchew, pietruszkę, por i cebulę i pokruj warzywa na plasterki, a cebulę i por w półplasterki. Włóż pokrojone warzywa do garnka, dodaj bulion i duś pod przykryciem 15 minut. W kubeczku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej mąkę z wodą do warzyw, wymieszaj. Postaw garnek na ogniu i zagotuje warzywa z mąką. Wyłóż usmażoną rybę na półmisek i nałóż na nią warzywa. Podawaj z ryżem albo z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Filet z kurczaka z ryżem
Składniki:
- Ryż biały/brązowy 20g (surowego)
- Mięso z piersi kurczaka bez skóry 150 g
- Jabłko 150g (1 średnie)
- Oliwa z oliwek 10 g
- Koncentrat pomidorowy 30% 8 g (niecała łyżeczka)
- Papryka zielona 180 g (średnia sztuka)
Instrukcje:
. Mięso dokładnie umyć w zimnej wodzie i pokroić w kostkę.
. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
. Paprykę umyć, przepołowić, wydrążyć środek i pokroić na kawałki.
. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
. Olej wlać do garnka, dodać mięso, jabłko, koncentrat, paprykę, posolić, wlać kilka łyżek wody i dusić do miękkości wszystkich składników.
. Pod koniec duszenia dodać ryż, trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę i podawać.
- Dołączył: 2008-09-10
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 690
26 maja 2011, 20:18
Ja najbardziej lubie piers w warzywach z 1 lyzeczka musztardy i 1 lyzeczka koncentratu smazymy na jednej lyzezce oliwy przyprawiamy wg wlasnego uznania tylko unikamy soli. Nalezy pamietac aby piers pokrojona w kostki pozostawic w tej marynacie na ok 15 min i jest pyszotkaa;))