- Dołączył: 2011-04-17
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 133
4 marca 2014, 18:08
Witam wszystkich :)
Co myślicie o maśle klarowanym?
![]()
Zastanawiam się własnie czy będąc na redukcji mozna je spożywać? Pewnie powiecie, że tak, ale bardziej chodzi mi tu o to, czy jest ono zdrowsze od na przykład oleju czy zwykłego masła. I czy na przykład można dodać go troche do warzyw smażonych na patelni na kolację? Jak myślicie, to dobra opcja? Czy lepsze zwykłe masło?
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
4 marca 2014, 18:14
duzo zdrowsze :) i cudnie się na nim smaży :)
4 marca 2014, 18:19
Do smażenia jest na pewno zdrowsze i wygodniejsze niż zwykle masło. I jak najbardziej można go używać na redukcji.
- Dołączył: 2011-04-17
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 133
4 marca 2014, 18:41
Dziekuję za odpowiedzi ! Warzywa juz usmażone
4 marca 2014, 19:53
jest bardzo zdrowe-poczytaj w necie.uwielbiam je! smaze praktycznie na nim
4 marca 2014, 20:52
Pod wzgledem zdrowotnym jest ono takie samo jak zwykłe masło. Jedyna różnica jet taka, że ma wyższą temperature dymienia. Na zwykłym masle jak smażysz to w 9 przypadkach na 10 się przypali to maslo. Klarowane sie nie przypala, to jest jego przewaga :) A czy zdrowsze od oleju? Nie wiem, na pewno potrawy sa smaczniejsze:)
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
4 marca 2014, 23:39
wszystko prawda tylko że kupując gotowe,trzeba zwrócić uwagę na skład, bo najczęściej jest to kupa chemii a nie klarowane masło
- Dołączył: 2012-04-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 966
5 marca 2014, 00:46
to masło jest dobre! Mama współlokatorki, która jest masterem zdrowego żywienia stosuje takie właśnie :)
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
5 marca 2014, 00:48
Klarowane maslo najlepiej zrobic samemu.