- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 lutego 2014, 15:50
20 lutego 2014, 16:01
Edytowany przez maryvonne 20 lutego 2014, 16:01
20 lutego 2014, 16:08
20 lutego 2014, 16:42
Tak naprawdę organizm jest na tyle prymitywnym mechanizmem, że nie rozróżnia źródeł pochodzenia pokarmu. A przynajmniej jest tak z węglowodanami, te pochodzące z chipsów są tak samo traktowane jak te z ryżu brązowego, tylko trzeba pamiętać, że ciężko się nasycić chipsami (węglowodany proste), ryż brązowy daje energię na dłużej (węglowodany złożone). W przypadku białka sytuacja jest trochę inna, bo są białka roślinne i zwierzęce oraz białka szybkowchłanialne i wolnowchłanialne (np. kazeina z twarogu). Najlepszym rodzajem białka są białka zwierzęce, bo te roślinne nie mają wielu aminokwasów obecnych w tych zwierzęcych. Co do tłuszczów o których wspominasz jest podobnie, ale są tłuszcze, które są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone Omega3 i Omega6, które pozytywnie wpływają na organizm (orzechy, ryby itp.). Tłuszcz z hamburgera to też tłuszcz, tylko jest tam mnóstwo kwasów nasyconych, których nadmiar może źle wpłynąć na nasze zdrowie (szczególnie serce i układ krwionośny). Dlatego według mnie węglowodany jedz z jakiego chcesz źródła
20 lutego 2014, 16:54
Widzisz a nie grzmisz.Ja mam apel do autorki:Nie kieruj sie tym, co piszą ludzi na vitalii w kwestii zdrowego odżywiania, naprawdę! W takich tematach zazwyczaj są trzy strony odpowiedzi w tym jedna-dwie osoby wiedza o czym mówią, a reszta opowiada totalne bzdury.Tak naprawdę organizm jest na tyle prymitywnym mechanizmem, że nie rozróżnia źródeł pochodzenia pokarmu. A przynajmniej jest tak z węglowodanami, te pochodzące z chipsów są tak samo traktowane jak te z ryżu brązowego, tylko trzeba pamiętać, że ciężko się nasycić chipsami (węglowodany proste), ryż brązowy daje energię na dłużej (węglowodany złożone). W przypadku białka sytuacja jest trochę inna, bo są białka roślinne i zwierzęce oraz białka szybkowchłanialne i wolnowchłanialne (np. kazeina z twarogu). Najlepszym rodzajem białka są białka zwierzęce, bo te roślinne nie mają wielu aminokwasów obecnych w tych zwierzęcych. Co do tłuszczów o których wspominasz jest podobnie, ale są tłuszcze, które są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone Omega3 i Omega6, które pozytywnie wpływają na organizm (orzechy, ryby itp.). Tłuszcz z hamburgera to też tłuszcz, tylko jest tam mnóstwo kwasów nasyconych, których nadmiar może źle wpłynąć na nasze zdrowie (szczególnie serce i układ krwionośny). Dlatego według mnie węglowodany jedz z jakiego chcesz źródła
20 lutego 2014, 17:00
Edytowany przez 23248bb94cd5f08009701efc3a24aa8d 20 lutego 2014, 17:10
20 lutego 2014, 17:00
Teoria autora postu tez nie wydaje mi sie zbyt prawdopodobna, ale podkreslam, ze wydaje mi sie. Skoro ty jestes pewna, ze koles pisze bzdury to bylabys moze laskawa jakos racjonalnie to uzasadnic?Widzisz a nie grzmisz.Ja mam apel do autorki:Nie kieruj sie tym, co piszą ludzi na vitalii w kwestii zdrowego odżywiania, naprawdę! W takich tematach zazwyczaj są trzy strony odpowiedzi w tym jedna-dwie osoby wiedza o czym mówią, a reszta opowiada totalne bzdury.Tak naprawdę organizm jest na tyle prymitywnym mechanizmem, że nie rozróżnia źródeł pochodzenia pokarmu. A przynajmniej jest tak z węglowodanami, te pochodzące z chipsów są tak samo traktowane jak te z ryżu brązowego, tylko trzeba pamiętać, że ciężko się nasycić chipsami (węglowodany proste), ryż brązowy daje energię na dłużej (węglowodany złożone). W przypadku białka sytuacja jest trochę inna, bo są białka roślinne i zwierzęce oraz białka szybkowchłanialne i wolnowchłanialne (np. kazeina z twarogu). Najlepszym rodzajem białka są białka zwierzęce, bo te roślinne nie mają wielu aminokwasów obecnych w tych zwierzęcych. Co do tłuszczów o których wspominasz jest podobnie, ale są tłuszcze, które są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone Omega3 i Omega6, które pozytywnie wpływają na organizm (orzechy, ryby itp.). Tłuszcz z hamburgera to też tłuszcz, tylko jest tam mnóstwo kwasów nasyconych, których nadmiar może źle wpłynąć na nasze zdrowie (szczególnie serce i układ krwionośny). Dlatego według mnie węglowodany jedz z jakiego chcesz źródła
20 lutego 2014, 18:09
20 lutego 2014, 19:54