Temat: Stewia czy ksylitol?

Jak w temacie, co lepsze? Bo zastanawiam się nad zakupem, widziałam dzisiaj i stewię i ksylitol w Rossmannie i nie mogłam się zdecydować.
Pasek wagi

chris1986 napisał(a):

Nic z tych rzeczy, radzę pic po prostu wodę lub ewentualnie herbate bez cukru:)


Chodziło mi raczej o używanie jej do ciasta/naleśników itd
Pasek wagi
Ja bym wypróbowała ksylitol, bo stewię już miałam i faktycznie - smak, który można kochać lub nienawidzić. Nietrudno chyba domyślić się moich uczuć względem tego paskudztwa. Sama w tej chwili używam zwykłego słodzika (Sweet Top, aspartam + maltodekstryna) i muszę przyznać, iż przez jego paskudny, typowo aspartamowy posmak, nauczyłam się sypać jeszcze mniej niż mało (też raczej do potraw, bo kawę pijam wyłącznie gorzką, a do niesłodkiej herbaty jakoś przywykłam). Teraz to i chude mleko wydaje mi się bardzo słodkie.

Oba słodziki są spoko. Dużo już o nich tutaj pisano. Kazdy ma swoje wady i zalety.

https://www.fitness-food.pl/10-cukier-i-zamienniki

Stewia:

  • + zero kalorii
  • + bardzo ekonomiczna 
  • - trzeba uważać na etykiety bo wielu producentów nazywa produkt stewią a w środku 1% stewii i jakieś inne słodziki

Ksylitol

  • + mało kalorii
  • + bezpieczny dla diabetyków
  • + ma właściwości antygrzybiczne, pomaga zwalczać próchnicę ale ciasta drożdżowego już nie upieczesz na nim ;)
  • - jest śmiertelny dla psów więc trzeba uważać jeśli macie w domu pieska

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.