Temat: Jak to jest?

Chodzi mi o makaron.
Wzięłam 3/4 szklanki makaronu Pełne Ziarno. Po ugotowaniu wyszła mi szklanka.
Wychodzi więc na to, że mój makaron nie zwiększył trzykrotnie swej objętości.
Wg ilewazy.pl szklanka UGOTOWANEGO makaronu świderki ma ok 100 g, co za tym idzie 110 kcal,
a szklanka SUROWEGO makaronu świderki ok 90 g (311 kcal).
No więc trochę zgłupiałam i nie wiem ile kalorii mam policzyć do obiadu?
Pasek wagi
Nigdy sie nad tym nie zastanawialam ale to bardzo ciekawe pytanie
Możliwe, że makarony wyprodukowane z razowej mąki są cięższe i tak nie pęcznieją. Tak mi się wydaje patrząc na ten co gotuje mama i ja. Spróbuj ugotować i potem go w miarę równo podzielić, ewentualnie codziennie gotować tyle ile zjesz.
Pasek wagi
Bo suchego makaronu do szklanki wejdzie więcej niż ugotowanego, a ugotowany pęcznieje, więc waży więcej ; ) 
Ogólnie waży się wszystko przed gotowaniem. Więc bierzesz ilość kcal z surowego makaronu. Na ugotowany nie ma co patrzeć 
zawsze patrz na wagę suchego makaronu (i kaloryczność), najlepiej sprawdź na pudełku, bo każdy makaron trochę inny w składzie, i sobie policz.
waga makaronu po ugotowaniu zależy od tego, jak długo go gotujesz, w jak gorącej wodzie, i zawsze się będzie różnić. dlatego na ile wazy podają kaloryczność i objętość suchego produktu i piszą, żeby lepiej sugerować się tym, niż wagą po ugotowaniu

dominikulka napisał(a):

Bo suchego makaronu do szklanki wejdzie więcej niż ugotowanego, a ugotowany pęcznieje, więc waży więcej ; ) Ogólnie waży się wszystko przed gotowaniem. Więc bierzesz ilość kcal z surowego makaronu. Na ugotowany nie ma co patrzeć 


Wiem, że suchego do szklanki wchodzi więcej ; ) Z tym, że napisałam, że mój nieszczegolnie zwiększył swoją objętość, bo praktycznie tyle samo suchego, co ugotowanego weszło mi do szklanki, stąd moja dezorientacja.
Pasek wagi
Policz tyle ile suchego. Być może inny rodzaj itd..
Ważymy suchy makaron, bo producenci na opakowaniach dają wartości odżywcze suchego produktu. Po ugotowaniu makaron zwiększa masę ok 2,5 raza, podobnie ryż i kasza

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.