- Dołączył: 2012-11-04
- Miasto: Zakopane
- Liczba postów: 856
13 lutego 2014, 16:37
Chodzi mi o makaron.
Wzięłam 3/4 szklanki makaronu Pełne Ziarno. Po ugotowaniu wyszła mi szklanka.
Wychodzi więc na to, że mój makaron nie zwiększył trzykrotnie swej objętości.
Wg ilewazy.pl szklanka UGOTOWANEGO makaronu świderki ma ok 100 g, co za tym idzie 110 kcal,
a szklanka SUROWEGO makaronu świderki ok 90 g (311 kcal).
No więc trochę zgłupiałam i nie wiem ile kalorii mam policzyć do obiadu?
13 lutego 2014, 16:39
Nigdy sie nad tym nie zastanawialam ale to bardzo ciekawe pytanie
- Dołączył: 2013-03-01
- Miasto: Madryt
- Liczba postów: 1861
13 lutego 2014, 16:40
Możliwe, że makarony wyprodukowane z razowej mąki są cięższe i tak nie pęcznieją. Tak mi się wydaje patrząc na ten co gotuje mama i ja. Spróbuj ugotować i potem go w miarę równo podzielić, ewentualnie codziennie gotować tyle ile zjesz.
13 lutego 2014, 17:01
Bo suchego makaronu do szklanki wejdzie więcej niż ugotowanego, a ugotowany pęcznieje, więc waży więcej ; )
Ogólnie waży się wszystko przed gotowaniem. Więc bierzesz ilość kcal z surowego makaronu. Na ugotowany nie ma co patrzeć
13 lutego 2014, 17:04
zawsze patrz na wagę suchego makaronu (i kaloryczność), najlepiej sprawdź na pudełku, bo każdy makaron trochę inny w składzie, i sobie policz.
waga makaronu po ugotowaniu zależy od tego, jak długo go gotujesz, w jak gorącej wodzie, i zawsze się będzie różnić. dlatego na ile wazy podają kaloryczność i objętość suchego produktu i piszą, żeby lepiej sugerować się tym, niż wagą po ugotowaniu
- Dołączył: 2012-11-04
- Miasto: Zakopane
- Liczba postów: 856
13 lutego 2014, 17:12
dominikulka napisał(a):
Bo suchego makaronu do szklanki wejdzie więcej niż ugotowanego, a ugotowany pęcznieje, więc waży więcej ; ) Ogólnie waży się wszystko przed gotowaniem. Więc bierzesz ilość kcal z surowego makaronu. Na ugotowany nie ma co patrzeć
Wiem, że suchego do szklanki wchodzi więcej ; ) Z tym, że napisałam, że mój nieszczegolnie zwiększył swoją objętość, bo praktycznie tyle samo suchego, co ugotowanego weszło mi do szklanki, stąd moja dezorientacja.
- Dołączył: 2013-03-18
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3437
13 lutego 2014, 21:05
Policz tyle ile suchego. Być może inny rodzaj itd..
14 lutego 2014, 13:02
Ważymy suchy makaron, bo producenci na opakowaniach dają wartości odżywcze suchego produktu. Po ugotowaniu makaron zwiększa masę ok 2,5 raza, podobnie ryż i kasza