10 lutego 2014, 16:30
Zwracam się do osób które kiedyś gotowały makaron i go z ciekawości ważyły, w sensie np. wrzuciliście 100g suchego i ile wam z niego wyszło?
Pytam bo potrzebuję jutro do szkoły 200g (lub ciut mniej) ugotowanego makaronu i nie wiem ile go wrzucić, bo jesli chodzi o makaron to nigdy nie potrafię dobrze odmierzyć ;)
(świderki, jesli to ma znaczenie :P)
- Dołączył: 2009-07-11
- Miasto: Montego Bay
- Liczba postów: 1113
10 lutego 2014, 16:40
Ja kiedyś zważyłam i mi wyszło ze 100 g suchego to 280 ugotowanego
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
10 lutego 2014, 16:56
Makaron zwiększa swoją objętość około 3 razy, więc ze 100g wyjdzie około 300g.
10 lutego 2014, 16:56
To też zależy od tego, jaki masz ten makaron, różnie może wchłaniać wodę, co przekłada się na jego późniejszą masę. Zrób "na oko" i zważ przed i po, jak wyjdzie trochę więcej to się chyba nic nie stanie ;)
Edytowany przez 19cbfbcc01d4aad26ab2b6d9864760d9 10 lutego 2014, 16:58
- Dołączył: 2012-12-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 266
10 lutego 2014, 18:28
biedronkowy makaron z pszenicy durum,
świderki, ugotowany al dente, dwa razy ważyłam i wyszło mi że zwiększył swoją masę 2.40-2.45 raza.
btw. jak czytam że zwiększa swoją objętość 3 razy więc to będzie 300g to mam ochotę was powystrzelać
Edytowany przez materialistkaa 10 lutego 2014, 18:29
10 lutego 2014, 19:02
z 200g suchego makaron razowego świderki wyszło mi 524 g makaronu po ugotowaniu
pozdrawiam :)
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
10 lutego 2014, 19:19
materialistkaa napisał(a):
btw. jak czytam że zwiększa swoją objętość 3 razy więc to będzie 300g to mam ochotę was powystrzelać
Haha, faktycznie, ale gafa :)
Wagę ofkorz ;)