Temat: Pilne. Makaron przed/po ugotowaniu, waga

Zwracam się do osób które kiedyś gotowały makaron i go z ciekawości ważyły, w sensie np. wrzuciliście 100g suchego i ile wam z niego wyszło?
Pytam bo potrzebuję jutro do szkoły 200g (lub ciut mniej) ugotowanego makaronu i nie wiem ile go wrzucić, bo jesli chodzi o makaron to nigdy nie potrafię dobrze odmierzyć ;)
(świderki, jesli to ma znaczenie :P)
ze 100g będzie ok 300g
Pasek wagi
Ja kiedyś zważyłam i mi wyszło ze 100 g suchego to 280 ugotowanego
Makaron zwiększa swoją objętość około 3 razy, więc ze 100g wyjdzie około 300g.
To też zależy od tego, jaki masz ten makaron, różnie może wchłaniać wodę, co przekłada się na jego późniejszą masę. Zrób "na oko" i zważ przed i po, jak wyjdzie trochę więcej to się chyba nic nie stanie ;)
biedronkowy makaron z pszenicy durum, świderki, ugotowany al dente, dwa razy ważyłam i wyszło mi że zwiększył swoją masę 2.40-2.45 raza.

btw. jak czytam że zwiększa swoją objętość 3 razy więc to będzie 300g to mam ochotę was powystrzelać 
z 200g suchego makaron razowego świderki wyszło mi 524 g makaronu po ugotowaniu

pozdrawiam :)

materialistkaa napisał(a):

btw. jak czytam że zwiększa swoją objętość 3 razy więc to będzie 300g to mam ochotę was powystrzelać 

Haha, faktycznie, ale gafa :)
Wagę ofkorz ;)
http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-zytniego-swiderki 
Około 3 :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.