- Dołączył: 2014-01-01
- Miasto:
- Liczba postów: 4
4 stycznia 2014, 16:51
Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów, osób odchudzających się, znających się na wartościach odżywczych. Moje pytanie dotyczy wartości kalorycznej gotowanej piersi kurczaka (czy też udka lub innego mięska) w porównaniu do piersi pieczonej. Czy pieczone mięso jest bardziej czy mniej kaloryczne od gotowanego?
- Dołączył: 2013-03-29
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 1895
4 stycznia 2014, 16:55
Moim zdaniem, między pieczoną a gotowaną nie ma różnicy kalorycznej
4 stycznia 2014, 16:58
zalezy czy do pieczenia dodasz tluszcz, jesli nie no to skad niby mialaby wynikac roznica kaloryczna? :) Kalorie sa te same ;)
4 stycznia 2014, 17:06
Kaloryczność raczej podobna, ale mi najlepiej smakuje duszona ;)
- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
4 stycznia 2014, 17:37
Moze byc roznica, bo gotowana piers ,,nasiaknie" woda, przez co w jej np 100g czesc masy bedzie pochodzic z wody, co zmniejszy kcal (ale nie sprawi, ze jest badziej dietetyczna, bo to troche jakby popic ja woda). Poza tym czesc bialka zostanie w wodzie, co tez nieznacznie zmniejszy kcal, ale w negatywny sposob
4 stycznia 2014, 17:42
ale wydaje mi sie ze autorowi tematu chodzilp bardziej o kalorycznosc danej sztuki miesa np jednej konkretnej piersi a nie w 100g ;)
- Dołączył: 2013-10-26
- Miasto:
- Liczba postów: 58
4 stycznia 2014, 18:35
LedDeth napisał(a):
Moze byc roznica, bo gotowana piers ,,nasiaknie" woda, przez co w jej np 100g czesc masy bedzie pochodzic z wody, co zmniejszy kcal (ale nie sprawi, ze jest badziej dietetyczna, bo to troche jakby popic ja woda). Poza tym czesc bialka zostanie w wodzie, co tez nieznacznie zmniejszy kcal, ale w negatywny sposob
- dokładnie tak, ale różnica będzie rzędu kilku kcal więc nie przesadzajmy ;-)
- Dołączył: 2006-01-17
- Miasto: Pod Bukami
- Liczba postów: 4137
4 stycznia 2014, 21:48
co rozumiesz przez "pieczona"-pieczona na tłuszczu/ z dodatkiem tłuszczu? jeśli tak to ma więcej, o wiele więcej kalorii.
5 stycznia 2014, 14:29
Jeśli pieczona bez tłuszczu, to różnica mała (rozważania LedDeth), i smakuje na pewno lepiej.