Temat: Pierś gotowana vs. Pierś pieczona

Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów, osób odchudzających się, znających się na wartościach odżywczych. Moje pytanie dotyczy wartości kalorycznej gotowanej piersi kurczaka (czy też udka lub innego mięska) w porównaniu do piersi pieczonej. Czy pieczone mięso jest bardziej czy mniej kaloryczne od gotowanego?
Pasek wagi
Moim zdaniem, między pieczoną a gotowaną nie ma różnicy kalorycznej
Pasek wagi
zalezy czy do pieczenia dodasz tluszcz, jesli nie no to skad niby mialaby wynikac roznica kaloryczna? :) Kalorie sa te same ;)
Kaloryczność raczej podobna, ale mi najlepiej smakuje duszona ;)
Moze byc roznica, bo gotowana piers ,,nasiaknie" woda, przez co w jej np 100g czesc masy bedzie pochodzic z wody, co zmniejszy kcal (ale nie sprawi, ze jest badziej dietetyczna, bo to troche jakby popic ja woda). Poza tym czesc bialka zostanie w wodzie, co tez nieznacznie zmniejszy kcal, ale w negatywny sposob
Pasek wagi
ale wydaje mi sie ze autorowi tematu chodzilp bardziej o kalorycznosc danej sztuki miesa np jednej konkretnej piersi a nie w 100g ;)

LedDeth napisał(a):

Moze byc roznica, bo gotowana piers ,,nasiaknie" woda, przez co w jej np 100g czesc masy bedzie pochodzic z wody, co zmniejszy kcal (ale nie sprawi, ze jest badziej dietetyczna, bo to troche jakby popic ja woda). Poza tym czesc bialka zostanie w wodzie, co tez nieznacznie zmniejszy kcal, ale w negatywny sposob
- dokładnie tak, ale różnica będzie rzędu kilku kcal więc nie przesadzajmy ;-)
co rozumiesz przez "pieczona"-pieczona na tłuszczu/ z dodatkiem tłuszczu? jeśli tak to ma więcej, o wiele więcej kalorii.
Pasek wagi
Jeśli pieczona bez tłuszczu, to różnica mała (rozważania LedDeth), i smakuje na pewno lepiej.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.