Temat: Budyń

Czy jeśli zrobię budyń z całego opakowania( 0,5 l mleka) to jeśli zjem np połowę to resztę mogę zostawić i odgrzać sobie w mikrofali następnego dnia? Nic się nie stanie?
Wiem że najlepiej byłoby zrobić z połowy proszku ale nie posiadam wagi kuchennej a na "oko" nie chcę robić bo nie zawsze wychodzi tak jak trzeba :/
Na zimno zjedz. Ale nie podgrzewaj. Zły pomysł.
Oki. Dzięki za odp :)
Sprawdz plaskimi lyzeczkami do herbaty - ile jest tych lyzeczek w jednym opakowaniu, potem latwo podzielisz na polowe. zapisz na opakowaniou date, kiedy otworzylas i zrob budyn tylko z polowy proszku. Jezeli sie odchudzasz, to  ja nie radze na sile robic wiecej zywnosci niz potrzebujemy, bo jutro, gdy nie bedziesz miala ochoty na budyn, bedziesz musiala go zjesc - to naprawde nie jest dobra strategia. Zalegajace resztki zywnosci jemy potem, ani dla zdrowia, ani dla przyjemnosci - a jedynie z rozsadku. Poza tym zimny budyn  wcale nie jest smaczny, a odgrzewany robi sie beznadziejnie wodnisty.
A czemu w takim razie nie zrobisz połowe opakowania tylko całe?

amadeoo napisał(a):

A czemu w takim razie nie zrobisz połowe opakowania tylko całe?


Bo nie mam wagi a jak nieraz robiłam na oko to mi często nie wychodził
a dlaczego zły pomysl? ja tak czesto robie tylko po zrobieniu od razu podziel na 2 części, bo gdyby się wymieszało ze sliną to zrobi się wodnisty. Spokojnie dzien moze stac a na drugi dzien sobie odgrzej w mikrofali. Robiłam tak nie jeden raz i zawsze wszystko bylo ok.
Pasek wagi
dla mnie drugiego dnia czasem nawet lepszy, zalezy od tego na co mam ochote czy na zimne czy na ciepłe;p
Pasek wagi
Zrób jednak na oko, bez przesady, ew. faktycznie jw. dziewczyny piszą - do lodówki i zjeść na zimno, nie podgrzewać, choć np. ja osobiście nie znoszę zimnych budyni.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.