20 października 2010, 13:51
jak myślicie ile kcal może mieć ryba po grecku która nie została obtoczona w żadnej panierce, mące.
rybe zrobiłam w parowarze i dodałam standardowe warzywa. :)
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
20 października 2010, 13:56
tyle kcal co ma ryba z której robiłaś + warzywa dodane do tego + pewnie przecier pomidorowy.
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
20 października 2010, 13:57
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
20 października 2010, 14:13
malutko,tak jak pisze poprzedniczka ryba (zależy ile gramowa) i warzywka
- Dołączył: 2010-04-27
- Miasto:
- Liczba postów: 1676
20 października 2010, 14:21
mało, bo rybka to samo zdrowie no i plus warzywa :D a tak w ogóle czy mogłabyś podać przepis?? Bo jestem strasznie ciekawa, bo nawet bym nie pomyślała, że rybę po grecku można zrobić w taki zdrowy sposób ! :)
20 października 2010, 14:22
rybka to dorsz :) uparowany i bez panierki
20 października 2010, 14:25
podam ci poźniej przepis bo na pamięć nie pamiętam. zawsze robię razem z mamą i się jej podpytuje :)
- Dołączył: 2008-11-03
- Miasto: Karpacz
- Liczba postów: 455
20 października 2010, 14:37
Kiedyś liczyłam kaloryczność zrobionej ryby po grecku i jeśli czegoś nie mylę, a chyba nie, to wyszło około 120 kcal/100g, z oliwą z oliwek w ilości dość oszczędnej. Czyli mało :)
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
20 października 2010, 15:22
ja takie warzywka robię tak.
3 duże marchewki - strate na dużych oczkach
1 por - pokrojony w piórka
1 pietruszka - starta na dużych oczkach.
pół słoiczka przecieru pomidorowego (ok 60-100 g)
ziele angileskie, liść laurowy, papryka słodka w proszku, pieprz sól
oliwa z oliwek ok 1/2 łyzki
woda -lub bulion
warzywka podsmażam na oliwie, ok 3-5 min, zalewam wodą bądź bulionem, aby przykryło warzywka
dodaje liść, ziele, sól, przecier, paprykę i duszę.... ok 20 min
jeżeli za dużo sosu to troszeczkę odparowuję, jak za mało dolewam
usmażoną rybkę bez tluszczu obkładam warzywkami, dekoruję natką pietruszki :D
smacznego
Edytowany przez biedronka1985 20 października 2010, 15:23
20 października 2010, 18:57
Ryba po grecku- wersja light wg kaloriii ;)
3 kostki z mintaja (każda po 75kcal) - 225
3 marchewki (każda po 15kcal) - 45
1 pietruszka - 30
kawałek selera - 30
łyżeczka przecieru - 5
bulion na kostce rosołowej - 100
przyprawy (ziele i listek laurowy)
RAZEM: 435kcal
Warzywa ścieramy na tarce i gotujemy razem z kostką rosołową i przyprawami (ok.szklanka wody, może trochę więcej). Rybę solimy i pieczemy w piekarniku. Kiedy ryba "dojdzie", wyjmujemy i nakładamy na nią warzywa. Wychodzą 3 porcje - każda po 145kcal - lekkie, smaczne i dobre na kolację :)
Edytowany przez kaloriaaa 20 października 2010, 18:58