Temat: do grzybiarzy pomocy szybko!!!!

witam dostałam własnie od brata grzyby i gotuje zupe, podczas gotowania jeden z nich zrobił sie fioletowy... ja sie nie znam czy to normalne czy trujacy grzyb???

EnolaaGay napisał(a):

Piaskowce robią się niebieskie i podgrzybki chyba też.
Niebieskie tak ale nie fioletowe na bank to jest trujący grzyb
Pasek wagi
Nie znam sie ale ja bym wylal zamiast ryzykowac.

balbina331 napisał(a):

Proponuje do zupy wrzucić cebulę, jeśli podczas gotowania zrobi się ciemna na bank jest to grzyb trujący...


niektóre grzyby jadalne farbują :) więc nie jest to dobra metoda :)
Podgrzybek siniak...robi sie fioletowy, gdy nacisniesz lub przetniesz...ale czy w czasie gotowania? nie wiem
Grzyby podczas gotowania nie robią się fioletowe. Wiem, bo mój tata zbiera dużo grzybów.

Logic07 napisał(a):

Trujący! wywalaj zupe to jest prawdziwek szatański zresztą żaden jadalny grzyb nie robi się fioletowy
borowiki szatańskie praktycznie w Polsce nie występują ;)
Pasek wagi

kattja80 napisał(a):

Logic07 napisał(a):

Trujący! wywalaj zupe to jest prawdziwek szatański zresztą żaden jadalny grzyb nie robi się fioletowy
borowiki szatańskie praktycznie w Polsce nie występują ;)

Co ty gadasz? Tych grzybów to na pęczki w lasach. Nie wiem, jak się spawa ma w innych rejonach, u mnie za to w niemal każdym lasku liściastym, i nie tylko, występuje. 
Co do grzyba, który zafarbował, ja bym nie ryzykowała i zupę wylała. 
chyba, możesz zjeść coś innego, a od wylanej zupy grzybowej nie zbiedniejesz, więc nie jedz jej !!!
Pasek wagi
okazało sie ze wszystko jest ok , byłam po porade u bardzo dobrego grzybiarza a wy tylko straszycie a sie nie znacie;/;/

funnygirl21 napisał(a):

okazało sie ze wszystko jest ok , byłam po porade u bardzo dobrego grzybiarza a wy tylko straszycie a sie nie znacie;/;/


bylo w takim razie od razu isc tam gdzie sie udalas. straszymy, bo lepiej czasami chuchac na zimne.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.