Temat: Platki owsiane.

Gotujecie platki owsiane czy spozywacie je po zalaniu goraca/zimna woda?? Od kilku dni jem platki zalane goraca woda i dzis mialam pierwszy raz w zyciu skret kiszek ( jak zwal tak zwal -bolalo). Czy po zalaniu woda powinnam czekac az platki napecznieja czy moge je odrazu szamac? Czy jest szansa, ze platki napecznialy w jelitach i stad bol? Czytalam gdzies, ze jezeli jemy platki nie gotowane to trzeba je popijac duza iloscia wody. Prawda to?  Jest tu ktos kto zna odpowiedz na moje wybitne pytanie? :)
Pasek wagi
jem zwykle platki nie blyskawiczne.

Kukurydziane w porownaniu do owsianych nie maja mi nic do zaoferowana ;)
Pasek wagi

biedrona48 napisał(a):

Ja właśnie tylko zalewam wrzątkiem i po 30 min. zjadam ale jadam tak co drugi dzień i nie zauważyłam ( jeszcze), żeby było coś nie tak.


A widzisz ;) Wiec maja czas napeczniec a ja dzis jadlam chwile po zalaniu woda z powidlami sliwkowymi :D Jelita sie zbuntowaly ;)
Pasek wagi
Ja zalewam płatki wrzątkiem ale tylko tyle żeby je zakryć. Szybko pęcznieją, dolewam zimnego mleka i wcinam. Nigdy nic mi po tym nie było. 
Kiedys zalewajac i czekałam, a teraz gotuje i wole je takie!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.