Temat: domowe suszone ananasy

czy jest jakis sposob aby zrobic samamu suszone kawałki ananasów?, w sklepach one sa takie pyszne, ale i tez słodkie co wiaze sie pewnie z duza iloscia kalorii no i wysoka cena
Te w sklepach sa chyba suszone i kandyzowane, a więc w cukrze. Możesz kupić jeden świeży ananas, obrać, pokroić na plastry, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzić do nagrzanego do 150 stopni pieca, ale po pierwsze opuścić temperaturę do mniej więcej 70 stopni,a  po drugie zostawić uchylone drzwiczki. Co jakiś czas warto obrócić, zeby z obu stron wysechł. Zobaczysz, co z tego wyjdzie :)
Pasek wagi
Ojej a ktoś mógł by potwierdzić że one są kandyzowane ? Kurde ja bardzo dużo tego ananasa suszonego jem .
Pasek wagi
wydaje mi sie za napewno sa kandyzowane bo sa przeciez bardzo slodkie. ja ostatnia kupilam mala paczuszke 150g, gdzie jedna porca 30 gram ma az 101 kcal ...ale niemoglam sie powstrzymac i zjadałam cał./ niby duzo sie tego nie wydawało ale przeliczaac na kalorie to tak

jolakosa napisał(a):

Ojej a ktoś mógł by potwierdzić że one są kandyzowane ? Kurde ja bardzo dużo tego ananasa suszonego jem .


Na 100 % są kandyzowane. rodzynki,śliwki i daktyle nie są z suszonych owoców
Suszony ananas wygląda tak 

A kandyzowany tak
różnica jest ogromna.
Ja suszyłam w suszarce do grzybów i owoców.Polecam bo pyszne!!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.