Temat: Najlepsze połączenia smakowe

Jakie są waszym zdaniem najlepsze połączenia smakowe?
Czy istnieją obiektywnie dobre i złe połączenia? Bo wiadomo, że nie każdemu wszystko się podoba, ale obiektywnie np. czarny i różowy dobrze wyglądają razem, natomiast różowy i pomarańczowy się gryzą.

Nie ogólnie słodko-kwaśny tylko bardziej konkretnie np. banan i czekolada, czekolada i wołowina.
Pasek wagi
maliny + biala czekolada
łosos + szpinak
mozarella + pomidory
banan + nutella
nie lubie nalesnikow wytrawnych i mies z owocami
słone i słodkie to w moim przypadku słone masło orzechowe z czekoladą lub waflami waniliowymi.
ogólnie najlepsze połączenie zapachowe i smakowe (afrodyzjak swoją drogą) to czekolada + pomarańcza

inne smaczne:
indyk/kurczak + morele
szpinak + sezam
tofu + miód + sezam + szczypiorek
pomidor + natka pietruszki

marchew+mleko kokosowe+imbir 
limonka+chilli+czosnek 

Pasek wagi
banan + masło orzechowe
camembert + musztarda 
czekolada + mięta

Ser żółty + pomidor
Pierś kurczaka/schab + suszona śliwka
Twarożek + szczypiorek
Jabłka + cynamon
Jajko gotowane na twardo + ketchup
Omlet + dżem truskawkowy
Kasza gryczana + buraczki + wątróbka (zestaw niewymienny!)
Mleko + miód
dodam jeszcze:

kakao i orzechy
truskawki i mozarella
brokuł i feta
pasztet i ogórek zielony
łosoś wędzony i serek do smarowania
winogrona i ser pleśniowy
Ulubione połączenie to wiśnie i migdały.  Inne połączenie to  mascarpone plus wszystko :) Smakuje z kurczakiem, warzywami czy owocami.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.