- Dołączył: 2013-05-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 4686
28 maja 2013, 16:02
Z czym mogę zrobić sobie smaczny i przede wszystkim zdrowy omlet na kolację? Znacie jakieś przepisy? Od razu zaznaczę, że nie lubię szpinaku:)
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 15489
28 maja 2013, 16:07
z brokułami albo kalafiorem jest super
28 maja 2013, 16:08
papryka, pomidor, groszek,- pycha::)
- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
28 maja 2013, 16:09
Ja wczoraj zrobilam wieeeeelki puchaty omlet :)
Oddzielic zoltka i bialka 2 jajek. 3lyzki otrab (jakichkolwiek) zalac 4lyzkami mleka. Ubic zoltko i dodac do otrab, wymieszac. Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane po czym delikatnie wmieszac w mase otrebowa.
Jesli chodzi o dodatki, to mozesz na niesciety jeszcze omlet wylozyc np pomidory pokrojone w plastry. Albo wmieszac w ciasto koncentrat pomidorowy, kukurydze, fasole, brokuly i ser (lub fete), oregano, oliwki czy po prostu zrobic np omlet curry :) (oczywiscie nie wrzucamy wszystkiego na raz :D)
Na slodko mozesz albo wmieszac w ciasto owoce, dodac cynamonu (pycha jest z przyprawa do piernika i wkrojonym jablkiem- szarlotka z patelni :D). Fajnym pomyslem jest tez zrobienie go na budyniu (np malinowym i dodac tez wtedy maliny do ciasta- podwojny smak), albo dodanie twarogu do ciasta :)
- Dołączył: 2013-05-14
- Miasto: Magonie
- Liczba postów: 342
28 maja 2013, 16:10
oczywiście jajka, cebulka drobno posiekana, szczypiorek, pomidor, ogórek, papryka, troszkę kukurydzy, sól pieprz :) Pycha, taki uwielbiam.
- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
28 maja 2013, 16:11
Ah, jak wylejesz to ciasto na (mocno rozgrzana!) Patelnie to zmniejsz ogien i przykryj ja pokrywka to sie ladnie caly zetnie ;)
- Dołączył: 2011-09-04
- Miasto: Jaworzno
- Liczba postów: 2213
28 maja 2013, 16:16
Omlet z truskawkami i bitą śmietaną.
- Dołączył: 2011-09-03
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 810
28 maja 2013, 16:17
Znakomity omlet dla osób na diecie ketogennej albo low carb:
5 żółtek utrzeć ze 100ml śmietany
ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli
połączyć delikatnie obie masy mieszając łopatką lub łyżką
wlać na rozgrzaną patelnię olej lub masło klarowane
wlać na rozgrzany tłuszcz masę jajeczno-śmietanową
smażyć z obu stron
udekorować wg uznania