Temat: Jogurty a homogenizacja

homogenizacja – w jej trakcie cząsteczki tłuszczu w produktach mlecznych  zostają rozbite, a ich rozmiary maleją. Rozdrobnione przez homogenizację cząsteczki tłuszczu bez żadnych problemów przenikają do krwi omijając proces trawienia. Wynikiem tego, na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się niestrawiony tłuszcz.
Od homogenizowanych produktów powinno się trzymać z daleka. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo i są to nie tylko serki ale i mleko, śmietana, jogurty. Oczywiste jest, że w dzisiejszych czasach dostęp do mleka prosto od krowy i własnej śmietany jest mało prawdopodobny więc najprawdopodobniej i tak będziemy je spożywać Natomiast należy mieć świadomość czym jest proces homogenizacji i wybór pozostawić samemu sobie.

 Może jestem wyjątkiem ale zauważyłam, że właśnie po zjedzeniu przetworzonych produktów mlecznych waga w ciągu dnia dość wysoko skacze. Jeszcze zanim natrafiłam na ten tekst miałam wrażenie, że przez jogurty chudnę wolniej gdy zdarzyło mi się zjeść ich dość sporo a oczywiście nie łączyłam ich z innymi produktami.
 A wy co o tym sądzicie?
Pasek wagi
Zgadzam się Yoxo - podobno my, kobiety, powinniśmy szczególnie uważać na mleko w naszym neu

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.