- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 maja 2013, 19:48
23 maja 2013, 19:56
jakby czytac te wszystkie bzdury to nic by nie mozna do ust wlozyc :)
23 maja 2013, 20:05
23 maja 2013, 20:24
23 maja 2013, 20:29
23 maja 2013, 20:40
23 maja 2013, 21:16
homogenizacja ? (...) Wynikiem tego, na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się niestrawiony tłuszcz. Od homogenizowanych produktów powinno się trzymać z daleka. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo i są to nie tylko serki ale i mleko, śmietana, jogurty. Oczywiste jest, że w dzisiejszych czasach dostęp do mleka prosto od krowy i własnej śmietany jest mało prawdopodobny więc najprawdopodobniej i tak będziemy je spożywać Natomiast należy mieć świadomość czym jest proces homogenizacji i wybór pozostawić samemu sobie. Może jestem wyjątkiem ale zauważyłam, że właśnie po zjedzeniu przetworzonych produktów mlecznych waga w ciągu dnia dość wysoko skacze. Jeszcze zanim natrafiłam na ten tekst miałam wrażenie, że przez jogurty chudnę wolniej gdy zdarzyło mi się zjeść ich dość sporo a oczywiście nie łączyłam ich z innymi produktami. A wy co o tym sądzicie?
Serio? Po lekturze tego fragmentu doszłaś do wniosku, że waga Ci skacze dlatego, że na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się niestrawiony tłuszcz? Owszem, jest to prawda, że produkty poddane homogenizacji mogą powodować odkładanie tłuszczu w tętnicach, ale w tym przypadku powinnaś martwić się groźbą miażdżycy i z tego powodu unikać homogenizowanych serków!
A za wahania/wzrosty wagi po spożyciu mlecznych produktów odpowiedzialna jest prędzej laktoza. I tu jest pies pogrzebany ;)
23 maja 2013, 21:52
Serio? Po lekturze tego fragmentu doszłaś do wniosku, że waga Ci skacze dlatego, że na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się niestrawiony tłuszcz? Owszem, jest to prawda, że produkty poddane homogenizacji mogą powodować odkładanie tłuszczu w tętnicach, ale w tym przypadku powinnaś martwić się groźbą miażdżycy i z tego powodu unikać homogenizowanych serków! A za wahania/wzrosty wagi po spożyciu mlecznych produktów odpowiedzialna jest prędzej laktoza. I tu jest pies pogrzebany ;)homogenizacja ? (...) Wynikiem tego, na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się niestrawiony tłuszcz. Od homogenizowanych produktów powinno się trzymać z daleka. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo i są to nie tylko serki ale i mleko, śmietana, jogurty. Oczywiste jest, że w dzisiejszych czasach dostęp do mleka prosto od krowy i własnej śmietany jest mało prawdopodobny więc najprawdopodobniej i tak będziemy je spożywać Natomiast należy mieć świadomość czym jest proces homogenizacji i wybór pozostawić samemu sobie. Może jestem wyjątkiem ale zauważyłam, że właśnie po zjedzeniu przetworzonych produktów mlecznych waga w ciągu dnia dość wysoko skacze. Jeszcze zanim natrafiłam na ten tekst miałam wrażenie, że przez jogurty chudnę wolniej gdy zdarzyło mi się zjeść ich dość sporo a oczywiście nie łączyłam ich z innymi produktami. A wy co o tym sądzicie?
Edytowany przez yoxo. 23 maja 2013, 21:58
23 maja 2013, 21:56
Poza tym kiedyś założyłam tutaj wątek z pytaniem o wpływ mleka na cerę. Cała sytuacja wyglądała tak, że kiedyś piłam mnóstwo mleka, dodawałam je do musli, kawy i tak dalej, do tego sery, jogurty. Oczywiście wszystko niby zdrowe, bez konserwantów. Cera była w okropnym stanie, poczytałam, poszukałam i doszłam do wniosku że to przez złe łączenie produktów. Dieta rozdzielna ale nadal było coś nie tak. Odstawiłam mleko na ponad miesiąc. Początkowo stan cery się pogorszył- później zrobiła się dużo ładniejsza, wzdęcia zniknęły. Zapytałam na forum czy ktoś miał podobnie i czy jest związek między mlekiem a stanem cery. Oczywiście większość odpowiedzi "nie", wymyślam i w ogóle bo przecież "pij mleko będziesz wielka" ;)Nie piję mleka, nie jem produktów które zawierają mleko, czuję się wspaniale. Dodatkowo jakoś obrzydza mnie sam fakt, że mleko to" wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków pojawiająca się w okresie laktacji".
Edytowany przez mrruczek 23 maja 2013, 21:58