Temat: Ser żółty - zwykły a topiony

Czy żółty topiony ser ma więcej kalorii niż ten sam ser jedzony na surowo (mam na myśli ser topiony bez dodatku żadnego tłuszczu, po prostu stopiony)

Gdzieniegdzie można usłyszeć opinie, że taki ser jest bardziej kaloryczny, jeśli tak jest to z czym jest to związane. (ze wzrostem przyswajalności tłuszczu?)
plaster stopionego ma tyle samo co ten sam surowy plaster sera !
Pasek wagi

dorotuniaa napisał(a):

plaster stopionego ma tyle samo co ten sam surowy plaster sera !

Izabella65044 napisał(a):

dorotuniaa napisał(a):

plaster stopionego ma tyle samo co ten sam surowy plaster sera !

moze miec wiecej,chyba ,ze topisz na masle...
Rozwaliło mnie określenie "surowy".
Nie ma różnicy.
ale że co tłuszcz wyparuje?:P ma tyle samo kcal.
Kalorii ma tyle samo ile plaster jak to nazwałaś "surowego". Nie wiem jak to wygląda w przypadku sera, ale może podczas topienia coś odparowuje i zmienia się masa, dlatego teoretycznie kalorie na np 100g się "zagęszczają". Dlatego mogłaś spotkać opisy, że ser topiony ma więcej kalorii.
ale podobno taki stopiony jest bardziej ciężkostrawny i dlatego gorszy na diecie. Ale pisze podobno, bo też tylko gdzieś o tym czytałam i nie wiem na ile jest to wiarygodne.
Pasek wagi
Kaloryczność sera żółtego i sera topionego jest praktycznie taka sama. Bardzo często jednak do pozyskania sera topionego używa się tak zwanych topików - kwasu satynowego, kwasu winowego lub kwasu mlekowego. Co istotne, bardzo często w serku topionym jest jedynie 30% sera... 

Sklep-Rafa_pl napisał(a):

Kaloryczność sera żółtego i sera topionego jest praktycznie taka sama. Bardzo często jednak do pozyskania sera topionego używa się tak zwanych topików - kwasu satynowego, kwasu winowego lub kwasu mlekowego. Co istotne, bardzo często w serku topionym jest jedynie 30% sera... 

nie tego dotyczlo pytanie. Autorka chce wsobie ser żółty stopić (podgrzać), a nie kupić topiony
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.