- Dołączył: 2012-01-14
- Miasto: Tychy
- Liczba postów: 6
20 maja 2013, 16:53
Czy żółty topiony ser ma więcej kalorii niż ten sam ser jedzony na surowo (mam na myśli ser topiony bez dodatku żadnego tłuszczu, po prostu stopiony)
Gdzieniegdzie można usłyszeć opinie, że taki ser jest bardziej kaloryczny, jeśli tak jest to z czym jest to związane. (ze wzrostem przyswajalności tłuszczu?)
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 5563
20 maja 2013, 16:58
plaster stopionego ma tyle samo co ten sam surowy plaster sera !
20 maja 2013, 17:00
Izabella65044 napisał(a):
dorotuniaa napisał(a):
plaster stopionego ma tyle samo co ten sam surowy plaster sera !
![]()
moze miec wiecej,chyba ,ze topisz na masle...
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
20 maja 2013, 17:01
Rozwaliło mnie określenie "surowy".
Nie ma różnicy.
20 maja 2013, 17:01
ale że co tłuszcz wyparuje?:P ma tyle samo kcal.
20 maja 2013, 17:09
Kalorii ma tyle samo ile plaster jak to nazwałaś "surowego". Nie wiem jak to wygląda w przypadku sera, ale może podczas topienia coś odparowuje i zmienia się masa, dlatego teoretycznie kalorie na np 100g się "zagęszczają". Dlatego mogłaś spotkać opisy, że ser topiony ma więcej kalorii.
- Dołączył: 2008-02-15
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 10726
20 maja 2013, 17:18
ale podobno taki stopiony jest bardziej ciężkostrawny i dlatego gorszy na diecie. Ale pisze podobno, bo też tylko gdzieś o tym czytałam i nie wiem na ile jest to wiarygodne.
- Dołączył: 2013-05-20
- Miasto: swarzewo
- Liczba postów: 40
20 maja 2013, 22:00
Kaloryczność sera żółtego i sera topionego jest praktycznie taka sama. Bardzo często jednak do pozyskania sera topionego używa się tak zwanych topików - kwasu satynowego, kwasu winowego lub kwasu mlekowego. Co istotne, bardzo często w serku topionym jest jedynie 30% sera...
- Dołączył: 2008-02-15
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 10726
21 maja 2013, 06:16
Sklep-Rafa_pl napisał(a):
Kaloryczność sera żółtego i sera topionego jest praktycznie taka sama. Bardzo często jednak do pozyskania sera topionego używa się tak zwanych topików - kwasu satynowego, kwasu winowego lub kwasu mlekowego. Co istotne, bardzo często w serku topionym jest jedynie 30% sera...
nie tego dotyczlo pytanie. Autorka chce wsobie ser żółty stopić (podgrzać), a nie kupić topiony