- Dołączył: 2009-11-11
- Miasto: Melbourne
- Liczba postów: 15329
20 maja 2013, 12:15
Dziewczyny zauważyłyście, że przez wiele lat serek wiejski z piątnicy miał następujący skład: twaróg, śmietanka i sól. Ostatnio spojrzałam na etykietę, a tam dwie nowości: guma guar i guma ksantanowa? Wielki zawód :/ Do tej pory było dobrze, po co to?
Edytowany przez roogirl 20 maja 2013, 12:25
- Dołączył: 2010-11-30
- Miasto: Apple Tree
- Liczba postów: 51635
20 maja 2013, 16:37
lighty zawsze miały gumę guar w składzie ..
w 'normalnych' serkach tego nie ma ;)
- Dołączył: 2012-04-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 312
20 maja 2013, 17:12
odkad pamietam na serku wiejskim piatnicy light byla guma guar ;>
- Dołączył: 2013-05-20
- Miasto: swarzewo
- Liczba postów: 40
20 maja 2013, 21:50
Najlepiej po prostu kupić twaróg i śmietanę. Zrobić samemu twarożek wiejski. Przynajmniej ma się pewność, iż nic nie zostało dosypane.
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
21 maja 2013, 09:14
hehe niby racja ale:
1. serek już nie będzie ziarnisty
2. nie ma chyba śmietanki 5% tluszczu a co dopiero mówić 3% a z jogurtem to już nie to samo:P
- Dołączył: 2012-09-07
- Miasto:
- Liczba postów: 2243
21 maja 2013, 15:49
Przecież guma guar i ksantanowa jest naturalna i totalnie bezpieczna dla człowiek,więc nie ma co sie tego bać!:)
To żadna chemia,poczytaj zanim wpadniesz w panike;)
Edytowany przez .Maff. 21 maja 2013, 15:50
21 maja 2013, 15:58
light Piątnicy mają faktycznie zagęstniki
- Dołączył: 2011-03-20
- Miasto:
- Liczba postów: 6349
21 maja 2013, 16:04
Sturbuck napisał(a):
ok,doczytalam,ze chodzi o light- mi sie wydaje,ze zawsze gdy sie ujmuje tłuszcz trzeba go czyms zastapic i ta guma tam zawsze byla tylko pewnie wczesniej mozna bylo "ominac"umieszczanie tego w skladzie(teraz-albo jakas kontrola wykryla albo przepisy sie zmienily)
dokladnie
wszystkie produkty light musza miec dziwne dodatki, np tluszcz jest nosnikiem smaku, gdyby go ujac i niczym nie zastapic, samokowalby ten serek jak bibula, wiec sila rzeczy, zeby zachowac jako tako smak, trzeba dolozyc, cos co go imituje, czyli cuda na kiju, ktore sa sztuczne, chemiczne i przy okazj mega obciazajace nasza watrobe, ktora tego syfu musi sie pozbyc
- Dołączył: 2013-04-10
- Miasto:
- Liczba postów: 3026
21 maja 2013, 20:10
Nie jadam tego serka. Dla mnie najlepszy kest z firmy Mlekovita ze szczypiorkiem który kupuję w Biedronce
- Dołączył: 2010-12-24
- Miasto: Na
- Liczba postów: 334
21 maja 2013, 20:54
'lighty zawsze miały gumę guar w składzie ..
w 'normalnych' serkach tego nie ma ;)'
'
Przecież guma guar i ksantanowa jest naturalna i totalnie bezpieczna dla człowiek,więc nie ma co sie tego bać!:)To żadna chemia,poczytaj zanim wpadniesz w panike;)'
![]()
![]()
- Dołączył: 2009-11-11
- Miasto: Melbourne
- Liczba postów: 15329
22 maja 2013, 20:29
HeyHo napisał(a):
'lighty zawsze miały gumę guar w składzie ..w 'normalnych' serkach tego nie ma ;)''Przecież guma guar i ksantanowa jest naturalna i totalnie bezpieczna dla człowiek,więc nie ma co sie tego bać!:)To żadna chemia,poczytaj zanim wpadniesz w panike;)'
Ja nie napisałam, że to chemia. Już dawno poczytałam i mimo wszystko uważam, że im mniej w składzie tym lepiej. Jak mogę wybrać serek bez tego to tak zrobię zwłaszcza, że zwykły od zawsze był smaczniejszy.