Temat: jak przygotować kakao z prawdziwego gorzkiego, prawdziwego kakao?

czy można rozmieszać tak jak kakaa typu nesquik? czy trzeba jakoś gotować?
ja wsypuje do goracego mleka na garnku, dosladzam do smaku, ale szczerze tego kakao nie preferuje. wole nesquika
Pasek wagi
1 lyzeczka kakao rozetrzej na jednolita mase z odrobina zimnego mleka, zeby nie bylo grudek, zalej goracym mlekiem i gotowe. Mozesz doslodzic do smaku. Smacznego
Lepiej zagotować, w zimnym się tragicznie miesza.
ja wsypuję do kubka płaską łyżeczkę kakao i łyżeczkę cukru, dodaje mleko i mieszam. Jeżeli robię kakao na zimno to trzeba bardzo długo mieszkac, żeby się rozpuściło, a jeżeli jest to ciepłe mleko to z rozpuszczeniem nie ma problemu

Narfire napisał(a):

Lepiej zagotować, w zimnym się tragicznie miesza.

Ja kakao zalewam odrobiną gorącej wody, rozprowadzam na jednolitą masę i zalewam mlekiem.
Pasek wagi

Niefiligranowa napisał(a):

Ja kakao zalewam odrobiną gorącej wody, rozprowadzam na jednolitą masę i zalewam mlekiem.

robię tak samo
ja jeszcze dodaje troche cynamonu albo przyprawy korzennej :D
Ja zawsze idę na łatwiznę i grzeję w mikrofali Po co brudzić garnuszek
Lekko podgrzewam w szklance mleczko, dodaję kakao (w zimnym się ciężko rozpuszcza), wkładam do mikrofali jeszce na chwilkę i dodaję miód.

Pycha. Tych słodzonych nie kupuję wcale :)

9magda6 napisał(a):

Ja zawsze idę na łatwiznę i grzeję w mikrofali Po co brudzić garnuszek Lekko podgrzewam w szklance mleczko, dodaję kakao (w zimnym się ciężko rozpuszcza), wkładam do mikrofali jeszce na chwilkę i dodaję miód.Pycha. Tych słodzonych nie kupuję wcale :)
ja tez tak na legata robie:)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.