- Dołączył: 2008-04-28
- Miasto: Jamajka
- Liczba postów: 985
15 marca 2013, 09:50
powiedzcie mi jak przyrządzacie płatki owsiane? gotujecie je w garnku? czy zalewacie wrzatkiem z czajnika? i czy w ogole dodajecie mleko? czy rozkoszujecie sie naturalnym smakiem platkow?dodajcie cos soli?
dzieki;)
- Dołączył: 2013-02-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1003
15 marca 2013, 10:05
Ja wrzucam płatki do garnka, zalewam mlekiem i gotuję. Najczęściej dodaję cukru
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
15 marca 2013, 10:09
Pytanie jakie masz płatki bo np. błyskawiczne wystarczy zalać wrzątkiem (woda lub mleko) a zwykłe lub górskie lepiej jest gotować (szybciej trwa niz czekanie aż zmiękna od zalania).
15 marca 2013, 10:10
Ja na gotujące mleko wrzucam i gotuję je jakieś 3-4 min :)
- Dołączył: 2013-02-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 559
15 marca 2013, 10:12
Górskie można też zalać wodą ( tak żeby pokryło płatki) i wstawić na 2 minuty do mikrofali.
- Dołączył: 2012-10-08
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 79
15 marca 2013, 10:15
Mleko do garnka, potem płatki do gotującego mleka i trochę podgotować. Chyba że wersja letnia zalac sokiem na przykład pomarańczowym i na noc do lódówki z owocami na drugi dzień
- Dołączył: 2012-06-08
- Miasto: Duraje
- Liczba postów: 96
15 marca 2013, 10:17
Bez mleka bo bardzo tuczące jest, osobiście lubię ten smak i rozkoszuje się nim bez niczego ;)
- Dołączył: 2009-11-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1520
15 marca 2013, 10:17
Błyskawiczne tylko zalewałam wrzątkiem, ale nie lubię takiej ciapy; zresztą, podobno niepolecane pogryzione już przez kogoś
![]()
Więc jem zwykłe / górskie, zalewam wrzątkiem przed kolejną obróbką, a potem zalezy od humoru (czy też raczej - czasu) - albo gotuję z dodatkami (dziś: daktyle, trochę proszku budyniowego, cynamon, kurkuma, trochę miodu), albo najchętniej zapiekam, mmm - moja ulubiona wersja, ale długo trwa, więc zostaje na weekendy
![]()
Aha. Nie dodaję mleka, bo jestem na nie uczulona. Chociaż bardzo lubiłam owsiankę na mleku. Na sojowym już mnie nie satysfakcjonuje, bo te smakowe o ugotowaniu są za słodkie (powiedziała, jedząc owsiankę z daktylami i miodem
![]()
)
Edytowany przez marmelade 15 marca 2013, 10:18